Multipor minerale isolatieplaten: montage

Gevels, binnenzijde

Het isoleren van de binnenzijde van gevels gaat met Multipor eenvoudig en snel. Volg onderstaande stappen of bekijk de video voor een optimaal resultaat.

 1. Controleer of de ondergrond voldoende vlak, schoon, droog, hechtend, stabiel en draagkrachtig is. Verwijder vetten, oliën, stof, verf, lijm, behangsel, gipspleisterlagen, enz. Kleine oneffenheden in de structuur van 3 tot 5 mm dikte per strekkende meter zijn toelaatbaar en vereisen geen extra uitvlakkingslaag. Vlak grotere oneffenheden eventueel uit met Multipor lijm of een kalk/kalkcementpleister (categorie pleister CS II volgens EN 998-1). Volg de voorschriften van de desbetreffende fabrikant van de uitvlakkingslaag. Respecteer de constructieve voegen (uitzettings –en bewegingsvoegen) in de ondergrond.
   
 2. Maak Multipor lijmmortel aan volgens de verwerkingsvoorschriften. 20 kilo geeft met 7,5 à 8 liter water circa 30 liter lijmmortel. Maak gebruik van de maatverdeling in de emmer. Mix de Multipor lijm in 2 keer met een tussentijd van 5 minuten.
   
 3. Plaats een flexibele ontkoppelingsstrip, bijvoorbeeld een hennepstrook, tussen Multipor en aangrenzende delen zoals een wand, plafond, vloer, vensterbank, etc. Deze ontkoppelingsstrip vermijdt luchtcirculatie ter hoogte van de voeg en vangt tegelijk eventuele bewegingen op tussen Multipor en aangrenzende delen.
   
 4. Breng de Multipor lijmmortel aan op de Multipor plaat en strijk deze met een tandspaan gelijkmatig over het hele oppervlak uit. De opkamrichting van de aangebrachte lijm is loodrecht op de richting van de schuifbeweging.
   
 5. Dikte van opgekamde lijmmortellaag is circa 8 millimeter. Oneffenheden van 3 à 5 mm in de ondergrond worden zo meteen geëgaliseerd.
   
 6. Breng de plaat op een afstand van ongeveer 20 millimeter in lijn met de vorige plaat.
   
 7. Druk de plaat tegen de wand en schuif hem met de vlakke hand tegen de al bevestigde plaat. Het aandrukken in combinatie met de schuifbeweging zorgt voor een uniforme en volledige aanhechting aan de ondergrond. Verwijder uitpuilende mortel.
   
 8. Monteer in plaatverband (overlap min. 150 mm) met verspringende voegen. De voegen van de platen worden niet verlijmd, maar koud tegen elkaar geplaatst. Vermijd spleten tussen de platen onderling. De eerste laag Multipor isolatieplaten dient zorgvuldig waterpas te staan.
   
 9. Zaag passtukken met behulp van een gewone fijngetande handzaag.
   
 10. Isoleer tevens de dagkanten van de openingen (ramen en deuren) met behulp van Multipor stroken en/of  platen. Bij de verlijming van de Multipor isolatieplaat  boven kleine openingen (bijv. venster en deuropeningen) is een hulpconstructie nodig om afschuiven van de isolatieplaat tijdens de uithardingstijd van de Multipor lijm te voorkomen.
   
 11. Voorzie ter hoogte van aansluitende bouwdelen (plafond, vloer, muur, etc.), indien nodig, terugkerende isolatie om de koudebruggen te vermijden. Maak hiervoor  gebruik van de Multipor schegstukken en/of platen.
   
 12. Voer kleine reparaties uit met de Multipor reparatiemortel.

Meer weten?

Heeft u vragen over de mogelijkheden of de verwerking van Multipor isolatieplaten? Kijk dan bij veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over deze en andere bouwoplossingen van Xella.

VEELGESTELDE VRAGEN NEEM CONTACT OP