Historische woningen, Sittard

Woningen die weer 50 jaar meekunnen, met behoud van hun karakteristieke gezicht 
De 56 woningen van de Spoorkolonie in Sittard waren te klein en kampten met vochtproblemen en slechte isolatie. Corporatie ZOwonen wilde eigenlijk slopen maar besloot, na overleg met de bewoners, om de voorgevels - en daarmee het karakteristieke straatbeeld - te behouden. Achter deze gevels verrezen in 2013 moderne, energiezuinige woningen en appartementen.

De uitdaging
Het neerzetten van nieuwbouw tegen bijna honderd jaar oude voorgevels. Het voegwerk van die gevels verkeert in zeer slechte staat waardoor de stabiliteit in het gedrang komt.

De oplossing
Aannemer Van Wijnen Sittard vernieuwde het voegwerk van de gevel. Bovendien werden de gevels gestut totdat ze aan de nieuwe verdiepingsvloeren konden worden verankerd. De binnenspouwbladen werden gebouwd met Silka elementen omdat daarmee een goede maatvoering gemakkelijker haalbaar is dan met beton, de kraankosten lager uitvallen en het bouwtempo hoger ligt. Voor de binnenwanden viel de keus op Ytong. Vergeleken met gibo-wanden kunnen deze wanden eerder worden geplaatst en zijn ze - dankzij de stelkar - ook eenvoudiger te monteren.