Woonboerderij, Reutem

Multipor zorgt voor energiezuinig comfort en voorkomt condensvorming in monumentale boerderij
Een boerderij uit 1863 met voorhuis uit 1910, een graanschuur en een kapschuur vormen samen één Rijksmonument. Vooral de buitenkozijnen, staldeuren, het gevelmetselwerk en de gebintconstructie zijn aan herstel of vervanging toe. Er wordt besloten tot een grondige restauratie en herbestemming tot een woonboerderij met logies.

De uitdaging
Om het woonhuis en de gastenverblijven bewoonbaar te maken is isolatie van de schil van de boerderij noodzakelijk. Wat de wanden betreft is er maar één passende oplossing: voorzetwanden. Metal Stud voorzetwanden vallen echter af als optie gezien de grote kans op houtrot.

De oplossing
Alle buitenmuren zijn aan de binnen­kant bekleed met Multipor minerale isolatieplaten. Deze sluiten naadloos aan op de balken waardoor koudebruggen en condensatieplekken zijn uitgesloten. Bovendien is de wand vochtregulerend en op vrijwel elke manier af te werken, in dit geval met pleisterstuc. In combinatie met de andere maatregelen ontstaat zo een uitstekend geïsoleerde gebouwschil, met een warmteweerstand die hoger is dan de voor rijksmonumenten geldende eisen.