Composttunnels en teeltcellen

Champignons worden van oudsher geteeld op plaatsen waar de klimaatomstandigheden van nature optimaal zijn. Bijvoorbeeld in steengroeven. Tegenwoordig is de champignonteelt een modern, geconditioneerd, industrieel opgezet proces.

Champignons groeien op speciaal voor de teelt samengestelde compost. De bereiding van deze compost vindt plaats in composttunnels. Tunnelcomplexen die vaak tientallen tunnels omvatten die elk tientallen meters lang kunnen zijn. De champignon plant zich voort met behulp van sporen. Deze vormen een netwerk van dunne schimmeldraden waarmee de compost helemaal doorgroeid raakt. Dan wordt het in een dikke laag uitgespreid in teeltcellen en afgedekt met een bacterierijke laag aarde. Gedurende drie tot vier weken verschijnen, mits het klimaat in de cel optimaal blijft, steeds nieuwe champignons. Na ongeveer vier weken is de compost uitgeput en wordt hij vervangen door nieuwe.

De bereiding van compost en de teelt van champignons stellen strenge eisen op het gebied van lucht- en dampdichtheid, hygiëne en chemicaliënbestendigheid. Elke composttunnel en teeltcel moet daarom hermetisch gesloten zijn. Hebel cellenbeton voldoet aan deze eisen. Bovendien kunnen de wand-, vloer- en dakplaten van Hebel cellenbeton dankzij hun wapening probleemloos constructief worden belast.

Cellenbeton is steenachtig, maar toch licht. Het is warmte-isolerend, accumulerend, brandwerend en ongevoelig voor vocht en schimmels. Hét zwakke punt van andere bouwmethoden zijn naden en aansluitingen. Temperatuurwisselingen zorgen voor spanningen waardoor kitnaden kunnen scheuren en kieren ontstaan. Hebel platen kennen dat probleem niet. Ze worden onderling verlijmd tot constructief geheel. De binnenzijde wordt afgewerkt met een dampwerende elastische coating.

Deze solide, gegarandeerd lucht- en vochtdichte constructie sluit ongewenste invloeden buiten en zorgt voor optimaal te sturen teeltomstandigheden. Door het warmte-isolerend vermogen zorgen Hebel platen bovendien voor een lager energieverbruik.