Europese Raad, Brussel

Hoe renoveer je een statig gebouw tot energieneutraal centrum van Europa?

Toen de Europese Unie in 2004 uitgebreid werd, begon ook de zoektocht van de Europese Raad naar een nieuwe, ruimere vergaderlocatie. De Belgische Staat bood het Residence Palace aan. Een sterk verouderd gebouw dat gerenoveerd en vergroot moest te worden. En dat moest voldoen aan vernieuwde regelgeving op het gebied van energieverbruik en luchtkwaliteit. Er werd een prijsvraag uitgeschreven die gewonnen werd door SANYN & PARTNERS. 

Oplossing: optimale akoestiek en gezond binnenklimaat
De architecten van SANYN & PARTNERS ontwierpen een kubusvormige aanbouw met een dubbelwandige glasgevel van gerecyclede houten kozijnen uit heel Europa. Binnen de kubus is een organische vorm gebouwd die ruimte biedt aan alle vergaderzalen en bespreekruimten. Xella tekende voor de lichtgewicht tussenwanden van de organische binnenvorm die geluidsabsorberend én warmteregulerend zijn. Volledig maatwerk dat ervoor zorgt dat het gebouw optimaal scoort op het gebied