The Wall, Utrecht

Hoe combineer je geluidswering met een commerciële doelstelling?

Door de aanleg van de wijk Leidsche Rijn kwam de A2 niet meer buiten, maar binnen de stadsgrenzen van Utrecht te liggen. De nieuwe woonwijk moest afgeschermd worden van het verkeerslawaai. Er werden twee schermen van 12,5 meter hoog opgericht: De Cockpit en The Wall, beiden volledige gebouwen die ook als geluidsscherm ontworpen zijn. De draagconstructie van het hoofdgebouw van The Wall bestaat uit een prefab betonskelet gecombineerd met een stalen draagconstructie die bij het kop- en staartgedeelte zeer complex zijn door dubbel gedraaide en dubbel gekromde vormen.

Oplossing: geluid- en brandwering op topniveau
The Wall bestaat uit over vrijwel de gehele lengte uit drie bouwlagen, alleen de kop, waarin het hotel is gevestigd, telt 4 verdiepingen. Het complex beslaat in totaal meer dan 65.000 vierkante meter bebouwd oppervlak. Voor het scheiden van ruimtes zijn Hebel wandplaten toegepast. Die zorgen voor brandveiligheid op het hoogste niveau. Ze wandplaten zijn bovendien demontabel – erg praktisch bij herinrichting van winkelruimtes. Een extra voordeel zijn de geluidsisolerende eigenschappen van cellenbeton, ook die zijn van topniveau.