Eigenschappen

 • Over welke unieke eigenschappen beschikken blokken en stenen van Silka kalkzandsteen?

  Silka kalkzandsteen heeft een aantal unieke eigenschappen: ademend vermogen, het vermogen warmte te accumuleren, geluidwering, onbrandbaarheid, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid.

 • Silka kalkzandsteen beschikt over ademend vermogen. Wat is dat?

  Kalkzandsteen is in staat vocht op te nemen en later gecontroleerd weer af te staan. Dat helpt de vochthuishouding in een gebouw beheersbaar te maken. Met andere woorden: het zorgt voor een aangenaam leefklimaat. Bovendien krijgen daardoor vocht en schimmels geen kans.

 • Silka kalkzandsteen beschikt over warmte-accumulerend vermogen. Wat is dat?

  Kalkzandsteen is in staat een deel van de warmte in een ruimte op te nemen en die bij afkoeling weer af te geven. Dat betekent dat de buitentemperaturen pas na verloop van tijd van invloed zijn op binnentemperaturen. Warmte wordt dus pas na uren van invloed op de binnentemperatuur van een gebouw, maar dan heeft de natuur in de meeste gevallen al voor afkoeling gezorgd. Kortom: koel in de zomer en behaaglijk in de winter.

 • Hoe komt het dat Silka kalkzandsteen geluid zo goed isoleert?

  Dat komt door de grote massa van kalkzandsteen. Hoe groter de massa van een materiaal, des te beter de geluidwerende eigenschappen.

 • Is Silka kalkzandsteen onbrandbaar?

  Ja, Silka kalkzandsteen behoort tot de onbrandbare bouwmaterialen. Afhankelijk van de wanddikte is kalkzandsteen in staat een brand meer dan 360 minuten te weerstaan. Het behoudt zijn eigenschappen en vervormt dus niet.

 • Kan Silka kalkzandsteen tegen vocht?

  Ja, in principe kan Silka kalkzandsteen tegen vocht. Sterker: het is in staat vocht op te nemen en gecontroleerd weer af te staan. Maar als u kalkzandsteen verwerkt in regenachtige omstandigheden, is het mogelijk dat het te veel vocht opneemt en gaat verkleuren of gaat ‘zwemmen’. Dek kalkzandsteen in die omstandigheden altijd goed af.

 • Kan Silka kalkzandsteen tegen vorst?

  Ja. Winterse omstandigheden zijn in principe geen probleem bij het werken met kalkzandsteen. Pas wel op met strooizout, dat kan kalkzandsteen aantasten. Zie ook de aparte rubriek met vragen over winterwerk.