Eigenschappen

 • Multipor is een homogeen en steenachtig isolatiemateriaal. Wat betekent dat?

  Gangbare isolatiematerialen bestaan vaak uit houtwol, minerale vezels of schuim, soms bijeengehouden met behulp van een bindmiddel. Multipor  is (net als cellenbeton) een isolatiemateriaal zónder vezels. Het bestaat uitsluitend uit de steenachtige, met lucht gevulde massa die ook cellenbeton kenmerkt.

 • Hoe isolerend is Multipor precies?

  De isolatiewaarde van een materiaal is af te lezen aan de warmtegeleidingscoëfficiënt (#). De warmtegeleidingscoëfficiënt van Multipor bedraagt slechts 0,045 W/mK (watt per meter in graden Kelvin). Ter vergelijking: die van beton is bijvoorbeeld zo’n 0,2, die van hout 0,4 en die van kurk 0,07.

 • Kan Multipor koudebruggen voorkomen?

  Een koudebrug in een gebouw is een plaats waar relatief gezien veel warmte verloren gaat, dat wil zeggen: de buitentemperatuur kan vrijwel ongehinderd tot binnen doordringen. Doordat Multipor bijzonder goed isoleert, zijn koudebruggen bij gebruik van het materiaal onmogelijk.

 • Is Multipor een brandbaar materiaal?

  Nee. Multipor en de speciale Multipor lijmmortel (zie het hoofdstuk ‘Lijm en toebehoren’ in deze FAQ) zijn, in tegenstelling tot veel andere isolatiematerialen, onbrandbaar volgens NEN 6064. De platen behoren tot klasse A1 en de lijmmortel tot klasse A2 conform EN 13501-1. De materialen verspreiden bij brand geen rook en schadelijke gassen, ook niet bij extreme temperaturen.

 • Kan Multipor de uitbreiding van een brand helpen voorkomen?

  Ja. Multipor zelf is een onbrandbaar materiaal volgens NEN 6064 en behoort tot klasse A1 conform EN 13501-1. Bovendien verhoogt Multipor de brandwerendheid van constructies aanzienlijk. Wanneer de minerale isolatieplaat bijvoorbeeld in een dikte van 60 millimeter wordt toegepast als plafondisolatie tegen een betonconstructie, is de brandwerendheid 120 minuten. Hoe dikker de isolatieplaat, des te groter de brandwerendheid.

 • Hoe zit het met de drukbestendigheid van de Multipor minerale isolatieplaat?

  Multipor minerale isolatieplaten behouden hun vorm onder alle omstandigheden en zijn bestand tegen hoge druk. Zie de tabel.

 • Kan Multipor een stootje hebben?

  Multipor is steenachtig en daardoor stootvast – een voordeel tijdens zowel verwerking als toepassing van het materiaal.

 • Is Multipor in staat te ‘ademen’?

  Ja; de open structuur van Multipor zorgt ervoor dat het materiaal kan ademen. Dit grote diffusievermogen (waterdampdiffusieweerstandsgetal µ = 3) zorgt voor goede natuurlijke vochtregulatie met als resultaat een aangenaam binnenklimaat. Een ander voordeel is dat de Multipor lijmmortel dankzij dit diffusievermogen snel uithardt.
   

 • Kunnen Multipor minerale isolatieplaten tegen vocht?

  Ja. Multipor minerale isolatieplaten zijn uit- en inwendig waterafstotend gemaakt. Daarnaast zorgt het hoge aandeel gesloten, met lucht gevulde poriën voor een groot materiaaloppervlak waardoor condenswater kan worden opgenomen en capillair getransporteerd. Vocht tijdens de ruwbouw of onverhoopte wateroverlast zijn dus geen probleem.

 • Werkt Multipor geluidsisolerend?

  Jazeker: de poreuze structuur van Multipor reduceert geluid effectief. Ten opzichte van beton, dat bijna alle geluid terugkaatst, absorbeert Multipor gemiddeld 35 procent van de geluidsenergie (aw = 0,35).

 • Ik heb in mijn bouwwerk last van schimmels. Kan Multipor daar iets tegen doen?

  Verwering van wanden of gevels is vaak te wijten aan vocht, schimmels of zelfs algengroei. Multipor beschikt over natuurlijke eigenschappen die schimmels, vocht en algen tegengaan.

 • Kan ik een plat dak dat met Multipor is geïsoleerd, belopen?

  Ja, Multipor minerale isolatieplaten zijn beloopbaar. Ze kunnen daardoor (ook) worden toegepast op bijvoorbeeld dakterrassen en in vluchtroutes en zelfs op parkeerdaken.