Gasbeton

Snelle bouwsnelheid met gasbeton

Gasbeton, een oude benaming voor cellenbeton, is een licht bouwmateriaal dat bestaat uit kalk, zand en cement. De basisgrondstoffen worden gemengd, waarna water wordt toegevoerd. Door in het productieproces een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder toe te voegen, komt waterstofgas vrij. Hierdoor gaat de massa rijzen en ontstaan er miljoenen kleine cellen. De naam gasbeton vindt zijn oorsprong in dit productieproces. Door de miljarden met stilstaande lucht gevulde cellen. Hierdoor beschikt gasbeton (cellenbeton) over een aantal unieke eigenschappen.

Gasbeton: licht materiaal en isolerend

De luchtcellen zorgen ervoor dat het voormalige gasbeton licht van gewicht is. Dat betekent sneller en goedkoper bouwen. Bovendien kunnen de cellenbeton producten van Ytong en Hebel prefab worden geleverd. Dat de platen industrieel zijn voorgefabriceerd, draagt eveneens bij aan de bouwsnelheid. De stilstaande lucht in de cellen zorgt voor een uitstekende thermische isolatie. Warmte of koude is niet overdraagbaar via de wand. In de praktijk betekent dit ook dat in geval van brand de hitte niet overslaat naar de niet-vuurzijde van een wand. Gasbeton levert daarnaast ook sterke prestaties op gebied van geluidsisolatie. Dankzij de structuur bevat het materiaal een hoge inwendige demping, wat zorgt voor goede geluidswerende  en –absorberende eigenschappen. Zo is er minimaal sprake van een galm of echo in de ruimte.

Brandveilig bouwen met gasbeton

Gasbeton is dankzij de brandwerendheid toepasbaar bij de bouw van bijvoorbeeld brandcompartimenten. Het materiaal is onbrandbaar en valt binnen de A1 klasse volgens de Europese norm. Bovendien is cellenbeton minimaal 360 minuten brandwerend, zes keer langer dan het Bouwbesluit voorschrijft.

Wilt u meer weten over de voordelen van gasbeton? Vul dan uw contactgegevens in en laat uw Xella-adviseur vrijblijvend contact met u opnemen: