Hebel construct

     De dragende bouwoplossing
     voor bedrijfsgebouwen

     Wie een bedrijfspand wil bouwen, kiest al snel voor traditionele oplossingen: een kantoor van metselwerk of een stalen gevel en dak in combinatie met een staalconstructie. Xella biedt een sneller én beter alternatief: Hebel Construct, een zelfdragende bouwsysteem van industrieel voorgefabriceerde wandplaten, vloerplaten en dakplaten dat zich als Lego-blokjes in elkaar laat zetten. Hiermee bouwt u snel en voordelig een vrij indeelbaar, comfortabel en veilig bedrijfsgebouw.

     Toepassing Hebel Construct

     Hebel Construct wordt toegepast voor de bouw van industriële gebouwen zoals productiehallen en opslagruimtes en kantoren van fabrieken. Bij deze toepassingen worden veelal hoge eisen gesteld aan brandveiligheid, thermische isolatie, explosiewering en conditionering van het binnenklimaat.

     Voordelen Hebel Construct

     • Eenvoudig en logisch

      De gewapende Hebel wand-, vloer- en dakplaten die samen het Hebel Construct-bouwsysteem vormen, laten zich als opeenvolgende stukjes in een overzichtelijk bouwpakket in elkaar zetten: wanden van gestapelde en onderling verlijmde Hebel wandplaten, vloeren van Hebel vloerplaten, een dak van Hebel dakplaten en ankers en doken voor onderlinge aansluitingen. Ook spantloos bouwen is mogelijk. Uniek is dat Xella u met Hebel Construct al het werk uit handen neemt, van aanvraag tot oplevering. Inclusief de verwerking en montage van de wand-, vloer- en dakplaten. Een Xella adviseur wordt lid van uw bouwteam en adviseert op maat, de tekenafdeling van Xella levert berekeningen en wanduitslagen en de Bouwafdeling van Xella monteert de geleverde onderdelen van Hebel Construct op de bouwplaats. De afwerking neemt u vervolgens weer zelf ter hand. Ook bouwen met BIM is natuurlijk mogelijk met Hebel Construct.

     • Prefab, snel en efficiënt

      Hebel cellenbeton is een licht bouwmateriaal. Lichter bouwen betekent sneller, goedkoper en just-in-time (Hebel-platen kunnen af fabriek direct op de bouwplaats geleverd worden) bouwen met minder zwaar materieel – met alle (financiële) voordelen van dien. Hebel construct voegt met de modulaire elementen en simpele verbindingen een nieuwe dimensie toe aan het begrip prefab bouwen. Sneller een bedrijfsgebouw optrekken dan met Hebel Construct is bijna niet mogelijk. 

     • Zelfdragend

      Hebel Construct betekent dat het complete casco van een bedrijfsgebouw wordt opgebouwd uit standaard Hebel platen. Nadat de beganegrondvloer is gestort of de vloerplaten gelegd, is het een kwestie van wand- vloer- en dakplaten monteren. Gevels en binnenwanden zorgen samen voor de benodigde stabiliteit en dragen zowel de vloer als het dak. Een ondersteunende constructie is onnodig, afgezien van plaatsen waar overspanningen noodzakelijk zijn.

       

     • Brandwerend

      Bij brandpreventie gaat het om bescherming van mensen en goederen tegen (de gevolgen van) een brand. Vaak is de snelheid waarmee een brand zich verspreidt een doorslaggevende factor. Vloer- en dakplaten van Hebel cellenbeton zijn minimaal 180 minuten brandwerend; wandplaten zelfs tot minimaal 360 minuten. Dat maakt Hebel Construct bij uitstek geschikt voor de bouw van compartimenten die een brand inperken. Eventueel bluswater deert cellenbeton al evenmin.

     • Duurzaam

      Cellenbeton is een natuurlijk, steenachtig materiaal dat wordt gemaakt van kalk, zand en cement. Deze grondstoffen zijn nu en in de toekomst in ruime mate voorradig. Een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder zorgt ervoor dat tijdens het milieubewuste productieproces in het materiaal een grote hoeveelheid kleine gesloten cellen ontstaat waarin lucht is opgesloten. Bijkomend voordeel van de natuurlijke basis is dat cellenbeton na gebruik volledig recyclebaar is. 

     • Industrieel en schoon

      Hebel wand-, vloer- en dakplaten worden industrieel voorgefabriceerd. De platen kunnen op afroep worden geleverd en zijn af fabriek zonder verdere ingrepen snel, schoon en met een minimum aan afval te monteren. 

     • Vrij indeelbaar en flexibel

      Ruimten in een gebouw zijn met Hebel Construct vrij indeelbaar. Wanden zijn (binnen grenzen) naar wens te plaatsen; ruimten groter dan de standaard overspanning van 7,5 meter zijn mogelijk met een stalen tussenportaal. Tijdens de bouw kunnen inpandige ruimtes en tussenvloeren meteen worden meegebouwd. Ook na de bouw zijn aanpassingen in de indeling en grootte van ruimtes mogelijk. En voor plaatsen waar ramen of doorgangen moeten komen, worden de Hebel wandplaten op maat gefabriceerd en zijn door het zelfdragend vermogen geen lateien noodzakelijk. 

     • Thermisch isolerend

      De miljarden cellen in cellenbeton bevatten de best denkbare isolator: stilstaande lucht. Daardoor beschikt Hebel cellenbeton over de hoogste isolatiewaarde voor een steenachtig bouwmateriaal. Aanvullende isolatie is alleen nodig wanneer u een met Hebel Construct gebouwde ruimte wilt gebruiken als kantoor. 

     • Evenwichtig binnenklimaat

      De uitstekende thermische isolatie, het absorberende, accumulerende en vochtregulerende vermogen van cellenbeton dragen bij aan een evenwichtig binnenklimaat: koel in de zomer, warm in de winter. Resultaat: lagere energiekosten en een optimaal werkklimaat. 

     • Geluidwerend en absorberend

      Cellenbeton bezit een hogere inwendige demping van het geluid dan op grond van de massa verwacht zou mogen worden. Dit zorgt voor goede geluidwerende en -absorberende eigenschappen, zowel van buiten naar binnen als andersom. En: geen holle-ruimte-effecten zoals galm of echo.

     Video's

     Eenvoudige montage en afwerking

     Xella neemt u met Hebel Construct al het werk uit handen neemt, van aanvraag tot oplevering. Inclusief de verwerking en montage van de wand-, vloer- en dakplaten. Een Xella adviseur wordt lid van uw bouwteam en adviseert op maat, de tekenafdeling van Xella levert berekeningen en wanduitslagen en de Bouwafdeling van Xella monteert de geleverde onderdelen van Hebel Construct op de bouwplaats. De afwerking neemt u vervolgens weer zelf ter hand. Meer informatie over de montage en afwerking vindt u via onderstaande rubrieken.

     Meer weten?

     Heeft u vragen over de mogelijkheden of de verwerking van Hebel Construct? Kijk dan bij veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over deze en andere bouwoplossingen van Xella.