Hebel dakplaten

      Optimaal comfort en veiligheid onder één dak

      Bij het ontwerpen, bouwen en gebruik van een dak spelen brandveiligheid,, het gewicht, de warmte-isolatie en warmteaccumulatie een doorslaggevende rol. Wie geen vormtechnische beperkingen wil, licht en arbeidsvriendelijk wil bouwen en tegelijkertijd naar optimaal comfort streeft, kiest voor Hebel dakplaten. Deze zijn warmteaccumulerend, licht van gewicht en onbrandbaar. Hebel dakplaten kunnen separaat worden toegepast, of als onderdeel van uitgekiend zelfdragend bouwsysteem: Hebel Construct.  

      Toepassing Hebel dakplaten

      Hebel dakplaten worden toegepast in industriële gebouwen (productiehallen, opslagruimtes en kantoren van fabrieken) en andere utilitaire bouwwerken (kantoren, scholen, ziekenhuizen, sportgebouwen, enz.). De brandwerende, geluidsabsorberende en warmteaccumulerende eigenschappen van de dakplaten zorgen in deze gebouwen voor een (brand)veilig, akoestisch en comfortabel binnenklimaat.

      • Licht en sterk

       Hebel cellenbeton is een licht bouwmateriaal. Lichter bouwen betekent sneller en goedkoper  bouwen met minder zwaar materieel – met alle (financiële) voordelen van dien. Ondanks het lichte gewicht is cellenbeton stijf en sterk. Constructies in combinatie met cellenbetonnen dakplaten kunnen daarom een eventuele opeenhoping van sneeuw of water goed weerstaan.

      • Vormvrij

       Bouwen in bijzondere vormen is met dakplaten van Hebel cellenbeton heel goed mogelijk. Ze zijn eenvoudig gesegmenteerd te monteren: in een traditioneel plat, zadel- of lessenaardak, maar ook gebogen hol of bol. Niet-rechthoekige dakvlakken zijn dankzij de uitstekende bewerkbaarheid van cellenbeton fabrieksmatig te realiseren. Architecten kunnen er alle kanten mee op. 

      • Warmteaccumulerend

       Hebel cellenbeton is in staat warmte tijdelijk op te slaan. Deze warmteaccumulatie brengt een zogenoemde faseverschuiving met zich mee: overdag is het op een zonnige dag onder het dak minder warm, terwijl de opgeslagen warmte ’s nachts weer wordt afgestaan. Dat zorgt voor veel lagere energiekosten in het kader van het koelen of verwarmen van gebouwen en ook voor een optimaal leefklimaat.

      • Thermisch isolerend

       De miljarden cellen in cellenbeton bevatten de best denkbare isolator: stilstaande lucht. Daardoor beschikt Hebel cellenbeton over de hoogste isolatiewaarde voor een steenachtig bouwmateriaal. 

      • Brandwerend

       Bij brandpreventie gaat het om bescherming van mensen en goederen tegen (de gevolgen van) een brand. Vaak is de snelheid waarmee een brand zich verspreidt een doorslaggevende factor. Hebel cellenbeton heeft een geteste brandwerendheid van minimaal 360 minuten. Dat maakt Hebel dakplaten bij uitstek geschikt voor de bouw van compartimenten die een brand inperken. Eventueel bluswater deert cellenbeton al evenmin. 

      • Duurzaam

       Cellenbeton is een natuurlijk, steenachtig materiaal dat wordt gemaakt van kalk, zand en cement. Deze grondstoffen zijn nu en in de toekomst in ruime mate voorradig. Een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder zorgt ervoor dat tijdens het milieubewuste productieproces in het materiaal een grote hoeveelheid kleine gesloten cellen ontstaat waarin lucht is opgesloten. Bijkomend voordeel van de natuurlijke basis is dat cellenbeton na gebruik volledig recyclebaar is. 

      • Prefab

       Prefab bouwen betekent just-in-time en snel bouwen. Hebel dakplaten kunnen op afroep worden geleverd en zijn af fabriek zonder verdere ingrepen snel, schoon en met een minimum aan afval te monteren. 

      • Steenachtig

       Hebel cellenbeton is een homogeen, steenachtig bouwmateriaal. Het bevat geen vezels of andere niet-steenachtige materialen. 

      • Geluidsabsorberend

       Hebel cellenbeton heeft een hogere geluiddemping dan op grond van de massa verwacht zou mogen worden. Een dak van Hebel is hierdoor geluidwerend en -absorberend, zowel van buiten naar binnen als andersom. En: geen holle-ruimte-effecten zoals galm of echo. 

      • Vochtregulerend

       Cellenbeton is ongevoelig voor vocht en tegelijk in staat vocht op te nemen en weer af te staan. Het is dankzij dit waterdampregulerende vermogen prima toe te passen in ruimten waarin de vochtbalans op peil moet blijven. Ook kan het, zonder schadelijke gevolgen voor het product, periodieke verschillen in luchtvochtigheid en dampdruk uitstekend verwerken. 

      Eenvoudige montage en afwerking

      Hebel dakplaten kunnen vakkundig worden gemonteerd door de montageafdeling van Xella Aircrete Systems (XAS). Dat gebeurt snel, efficiënt en professioneel. In de rubrieken hieronder vindt u hier meer informatie over de voorbereiding, montage en afwerking van Hebel dakplaten.

      Meer weten?

      Heeft u vragen over de mogelijkheden of de verwerking van Hebel dakplaten? Kijk dan bij veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over deze en andere bouwoplossingen van Xella.