Hebel wandplaten

     Efficiënt gebruikmaken van de unieke
     eigenschappen van cellenbeton

     Hebel wandplaten maken optimaal gebruik van de eigenschappen van cellenbeton; het bouwmateriaal is licht, warmte-accumulerend, thermisch isolerend en brandwerend. De kwaliteit is daarbij gegarandeerd: het materiaal behoudt zijn eigenschappen de volledige levensduur van het gebouw. Hebel wandplaten staan zo garant voor een extra duurzame investering.

     De wandplaten worden tussen of tegen een skelet van beton, staal of hout toegepast maar kunnen tevens als zelfdragende constructie worden gebruikt. Naast de praktische en esthetische eigenschappen (één bouwmateriaal, vele afwerkmogelijkheden) zorgen ze voor een prettig binnenklimaat. De akoestische eigenschappen bieden efficiënte geluidswering en -absorptie van binnen naar buiten, en andersom.

     Toepassing Hebel wandplaten

     Hebel wandplaten zijn zeer veelzijdig; ze kunnen in meerdere constructies worden gebruikt. Binnen én buiten, maar bijvoorbeeld ook voor brandcompartimentering en zelfs explosiewering. Met Hebel wandplaten voldoet u eenvoudig aan het bouwbesluit. 

     • Binnenwanden

      Hebel wandplaten onderscheiden zich door het prefab karakter. Het gebruik van de wandplaten in combinatie met een staalconstructie zorgt voor een enorme bouwsnelheid. Het resultaat is een steenachtige wand die niet alleen onbrandbaar is, maar ook nog eens optimaal isoleert en accumuleert. Juist in de industriële en hallenbouw maken deze eigenschappen de wandplaat zo geschikt voor binnenwanden. Zowel dragend als niet-dragend.

     • Renovatie en herindeling

      Hebel wandplaten zijn, mede door de uitgekiende montagemethode, ook uitstekend geschikt bij herindeling en renovatie van bestaande bedrijfspanden. Het maken van doorgangen in een bestaande binnenwand is evenmin een probleem: cellenbeton combineert sterkte en stijfheid met het feit dat het zich gemakkelijk laat bewerken. Let wel op bij brandwanden van Hebel cellenbeton: om de brandwerendheid van een wand op peil te houden, moeten doorgangen op een brandveilige manier worden uitgevoerd.

     • Buitenwanden

      Buitenwanden van cellenbeton zijn functioneel en esthetisch. Hebel wandplaten bieden flexibiliteit, ze zijn van hoogwaardige kwaliteit en tegelijkertijd kostenbesparend. De wandplaten beschikken over unieke eigenschappen en bieden veel mogelijkheden voor een esthetisch fraaie afwerking. Denk hierbij aan hout, staalprofielen, natuursteen of glas. Cellenbeton geeft bouwers daarnaast de mogelijkheid om alle bouwdelen in één materiaal uit te voeren, uit één hand aangeleverd. Bouwen met Hebel wandplaten is bovendien bouwen zonder koudebruggen – ook dat geeft enorm veel ontwerpvrijheid.

     • Brandwanden

      Door de sterke brandwerkende eigenschappen kunnen Hebel wandplaten ook gebruikt worden als binnenwanden voor bijvoorbeeld brandcompartimentering en zelfs explosiewering. Hebel brandwanden voldoen aan de hoogste eisen; ze behouden bij brand hun constructieve eigenschappen - essentieel als het gaat om het opslaan van licht ontvlambare of explosieve producten en brandveilig bouwen op de erfscheiding. Hebel wandplaten hebben een geteste brandwerendheid van 360 minuten.

     Voordelen Hebel wandplaten

     • Licht van gewicht

      Hebel cellenbeton is een licht bouwmateriaal. Lichter bouwen betekent sneller en goedkoper bouwen met minder zwaar materieel - met alle (financiële) voordelen van dien. 

     • Warmteaccumulerend

      Hebel cellenbeton is in staat warmte tijdelijk op te slaan. Deze warmteaccumulatie brengt een zogenoemde faseverschuiving met zich mee: overdag is het onder het dak minder warm, terwijl de warmte ’s nachts weer wordt afgestaan. Dat zorgt voor veel lagere energiekosten in het kader van het koelen van gebouwen en ook voor een optimaal leefklimaat. 

     • Thermisch isolerend

      De miljoenen cellen in cellenbeton bevatten de best denkbare isolator: stilstaande lucht. Daardoor beschikt Hebel cellenbeton over één van de hoogste isolatiewaarden voor een steenachtig bouwmateriaal. 

     • Brandwerend

      Bij brandpreventie gaat het om bescherming van mensen en goederen tegen (de gevolgen van) een brand. Vaak is de snelheid waarmee een brand zich verspreidt een doorslaggevende factor. Dakplaten van Hebel cellenbeton zijn van minimaal 180 minuten brandwerend en daarmee bij uitstek geschikt voor de bouw van compartimenten die een brand inperken. Eventueel bluswater deert cellenbeton al evenmin. 

     • Duurzaam

      Cellenbeton is een natuurlijk, steenachtig materiaal dat wordt gemaakt van kalk, zand en cement. Deze grondstoffen zijn nu en in de toekomst in ruime mate voorradig. Een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder zorgt ervoor dat tijdens het milieubewuste productieproces in het materiaal een grote hoeveelheid kleine gesloten cellen ontstaat waarin lucht is opgesloten. Bijkomend voordeel van de natuurlijke basis is dat cellenbeton na gebruik volledig recyclebaar is. 

     • Prefab

      Prefab bouwen betekent just-in-time en snel bouwen. Hebel dakplaten kunnen op afroep worden geleverd en zijn af fabriek zonder verdere ingrepen snel, schoon en met een minimum aan afval te monteren. 

     • Steenachtig

      Hebel cellenbeton is een homogeen, steenachtig bouwmateriaal. Het bevat geen vezels of andere niet-steenachtige materialen. 

     • Akoestisch

      Hebel cellenbeton heeft een hogere geluiddemping dan op grond van de massa verwacht zou mogen worden. Dit zorgt voor goede akoestische eigenschappen, zowel van buiten naar binnen als andersom. En: geen holle-ruimte-effecten zoals galm of echo. 

     • Vochtregulerend

      Cellenbeton is ongevoelig voor vocht en tegelijk in staat vocht op te nemen en weer af te staan. Het is dankzij dit waterdampregulerende vermogen prima toe te passen in ruimten waarin de vochtbalans op peil moet blijven. Ook kan het, zonder schadelijke gevolgen voor het product, periodieke verschillen in luchtvochtigheid en dampdruk uitstekend verwerken. 

     • Esthetisch

      Hebel wandplaten kunnen op meerdere manieren worden afgewerkt, bijvoorbeeld met hout, staalprofielen, natuursteen, glas of andere gevelbekleding. Wandplaten die voor buitengevels worden gebruikt kunnen daarmee in vele esthetische wensen voorzien. 

     Eenvoudige montage en afwerking

     Hebel wandplaten kunnen vakkundig worden gemonteerd door de montageafdeling van Xella Aircrete Systems (XAS). Dat gebeurt snel, efficiënt en professioneel. In de rubrieken hieronder vindt u hier meer informatie over de voorbereiding, montage en afwerking van Hebel wandplaten.

     Meer weten?

     Heeft u vragen over de mogelijkheden of de verwerking van Hebel wandplaten? Kijk dan bij veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over deze en andere bouwoplossingen van Xella.