Isolatie van gevels aan de binnenzijde

 • Wat is het voordeel van het met Multipor isoleren van de binnenzijde van een gevel?

  Bij renovatie is het uitgangspunt vaak dat aan de gevels van woningen en andere gebouwen zo weinig mogelijk tot niets wordt veranderd, bijvoorbeeld omdat het bouwwerk valt onder Monumentenzorg. Multipor minerale isolatieplaten zijn bijzonder geschikt als isolatielaag aan de binnenzijde van buitengevels in zowel grootschalige projecten als bij kleine klussen. Op die manier kan de warmte-isolatie en daarmee de behaaglijkheid in een gebouw aanzienlijk worden verhoogd. Hetzelfde geldt voor nieuwbouw: in combinatie met bijvoorbeeld de producten van Silka en Ytong kunnen fors hogere isolatiewaarden worden behaald.

 • Hoe bereid ik een project met Multipor voor?

  Volg de stappen in de rubriek ‘Voorbereiding’ in deze FAQ.
   

 • Moet ik de ondergrond voorbehandelen vóór ik begin met het aanbrengen van de platen?

  In principe volstaat een vlakke ondergrond die droog is (dus vrij van doorslaand of optrekkend vocht). Zorg in ieder geval voor een hechtende ondergrond die vrij is van obstakels. Vlak grote oneffenheden uit met een pleisterlaag en verwijder of repareer niet-draagkrachtige pleisters, dampremmende lagen of dichte verflagen. 

 • Welke stappen moet ik vervolgens doorlopen?

  Maak Multipor lijmmortel aan zoals aangegeven op de zakken (of kijk in het hoofdstuk ‘Lijm en toebehoren’ in deze FAQ). Breng de lijmmortel op de Multipor plaat aan en strijk de mortel met een tandspaan gelijkmatig over het hele oppervlak uit. Let op: stootvoegen verlijmt u niet. Zorg voor een circa 8 millimeter dikke lijmmortellaag. Oneffenheden tot 3 millimeter in de ondergrond worden zo meteen geëgaliseerd. Breng de plaat op een afstand van ongeveer 20 millimeter in lijn met de vorige plaat. Let op dat u de onderste laag platen loodrecht en waterpas aanbrengt. Druk de plaat tegen de wand en schuif hem met uw vlakke hand tegen de al bevestigde plaat. Verwijder uitpuilende mortel en let op dat er tussen de stootvoegen geen  ruimte meer is. Let erop dat u elke volgende laag platen vertand aanbrengt ten opzichte van de laag eronder.

 • Hoe kan ik passtukken maken?

  Passtukken kunt u met behulp van een gewone handzaag op maat zagen. Tip: gebruik het reststuk als begin van de volgende laag platen.

 • Hoe breng ik sleuven aan in de gemonteerde platen?

  Het aanbrengen van een sleuf doet u eenvoudig en snel met een sleuventrekker.

 • Moet ik voor de dagkanten van raam- en deurkozijn ook passtukken zagen?

  Nee, dat hoeft niet. Voor de dagkanten van raam- en deurkozijnen zijn speciale, 20 millimeter dikke Multipor stroken beschikbaar.

 • Hoe herstel ik eventuele beschadigingen aan Multipor platen?

  Voor het herstellen van beschadigingen aan platen is er de speciale Multipor reparatiemortel.

 • Er puilt lijmmortel uit na het aanbrengen van de platen. Hoe kan ik die verwijderen?

  Uitpuilende lijmmortel kunt u meteen verwijderen. Laat de wand vervolgens minimaal een dag uitharden. Zijn er dan nog uitstekende delen op het isolatieoppervlak, schuur die dan glad zodat een vlakke wand ontstaat.

 • Moet ik de wand na het aanbrengen van de Multipor platen nog verder afwerken?

  Ja. De met Multipor geïsoleerde wanden moeten worden voorzien van een pleisterlaag met daarin een wapeningsgaas. Wacht na het lijmen van de platen ten minste een dag me het aanbrengen van deze isolatielaag.

 • Hoe werk ik een met Multipor geïsoleerde wand verder af?

  Volg de volgende stappen:
  -maak het plaatoppervlak stofvrij.
  -breng met de tandspaan Multipor lijmmortel als pleisterlaag aan op de wand.
  -breng Multipor wapeningsgaas aan en druk het met de tandspaan volledig in de pleisterlaag.
  -laat de wand nog één tot twee dagen uitharden. Vervolgens kunt u de eindafwerking aanbrengen.

 • Welke eindafwerking breng ik aan op een met Multipor geïsoleerde wand?

  Volg de volgende stappen:
  - breng met de tandspaan een laag Multipor lijmmortel als afwerklaag aan en werk deze daarna met een spaan, spons of blokkwast in de gewenste structuur af.
  - gebruik voor een bijzonder glad oppervlak een dunpleisterlaag op basis van gemodificeerd gips. Neem de verwerkingsrichtlijnen van de fabrikant/leverancier in acht. Let op: de Multipor pleisterlaag is waterafstotend.
  - gebruik voor een gestructureerd oppervlak een dunne laag structuurpleister van niet meer dan 5 millimeter dik. Neem de verwerkingsrichtlijnen van de fabrikant/leverancier in acht. Let op: de Multipor pleisterlaag is waterafstotend.
  - werk de gepleisterde wand eventueel verder af met een verfsysteem of behang.

  Wilt u tegelwerk aanbrengen, verbeter dan eerst de draagkracht met behulp van Multipor pluggen. Het advies is vier pluggen per vierkante meter te gebruiken. De tegels kunt u vervolgens aanbrengen met een elastisch blijvende tegellijm. Neem de verwerkingsrichtlijnen van de fabrikant/leverancier in acht. Let op: de Multipor pleisterlaag is waterafstotend.

 • Kan ik een met Multipor geïsoleerde wand betegelen?

  Ja, dat kan. Het is wel noodzakelijk om, vóór u de tegels aanbrengt, de wand te voorzien van een pleisterlaag en wapeningsgaas en de draagkracht van de wand met behulp van Multipor pluggen te vergroten. Het advies is vier pluggen per vierkante meter te gebruiken. De tegels kunt u vervolgens aanbrengen met een elastisch blijvende tegellijm. Neem de verwerkingsrichtlijnen van de fabrikant/leverancier in acht. Let op: de Multipor pleisterlaag is waterafstotend.

 • Is het mogelijk een met Multipor geïsoleerde wand te voorzien van een droog afbouwsysteem?

  Ja, dat is mogelijk. Het beste resultaat geven de gipsvezelplaten van Fermacell. U hoeft de laag Multipor platen na het aanbrengen niet verder af te werken. Volg de volgende stappen:
  - egaliseer eventuele niveauverschillen tussen de Multipor minerale isolatieplaten.
  - breng op de platen verticale houten regels aan en bevestig deze met pluggen door het isolatiemateriaal heen op de ondergrond.
  - schroef Fermacell gipsvezelplaten op de houten regels.
  - de holle ruimtes achter de gipsvezelplaten kunt u gebruiken voor het wegwerken van kabels en leidingen.
  - werk de gipsvezelplaten af volgens de voorschriften van Fermacell.