Isoleren van gevels aan de buitenzijde

 • Wat is het voordeel van het met Multipor isoleren van de buitenzijde van een gevel?

  Multipor minerale isolatieplaten laten zich uitstekend aan de buitenzijde van een gevel toepassen. Daarmee wordt die gevel niet alleen geïsoleerd, maar tegelijk voorzien van een compleet nieuw, duurzaam aanzicht. Let op: het isoleren aan de buitenzijde is in de regel een klus voor in buitengevelisolatie gespecialiseerde bedrijven.

 • Kan ik zelf een bestaande buitengevel isoleren met behulp van Multipor?

  Het kan, maar we raden u aan voor zo’n project een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. U kunt contact opnemen met Xella voor gegevens van deskundige, betrouwbare bedrijven.

 • Stel, ik wil (toch) zelf een bestaande gevel uitwendig isoleren met Multipor, hoe ga ik dan te werk?

  In principe werkt het uitwendig isoleren van gevels met Multipor net als het aanbrengen van de platen aan de binnenzijde. U kunt dus de stappen volgen die worden beschreven in de rubriek ‘Isoleren van gevels aan de binnenzijde’ in deze FAQ. Een groot verschil zijn de eisen die worden gesteld aan de bevestiging en afwerking van de Multipor platen. Immers, aan de buitenzijde van de gevel worden ze blootgesteld aan de grillen van het klimaat: hitte, regen, sneeuw en wind.  Daarom moeten de platen bijvoorbeeld worden voorzien van extra pluggen en worden afgewerkt met een speciale pleisterlaag. We adviseren u hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

 • Kunt u mij adviseren over het met Multipor uitwendig isoleren van een nieuwbouwgevel?

  We adviseren u wanneer u in nieuwbouwsituaties Multipor toepast aan de buitenzijde van een gevel een combinatie met Ytong cellenbeton omdat de materiaaleigenschappen van Multipor en Ytong overeenkomen. De bewuste wand wordt dus opgebouwd uit massief cellenbeton – Ytong cascosysteem of Ytong blokken – en een laag Multipor minerale isolatieplaten. De dikte van de toe te passen Multipor platen is afhankelijk van de in combinatie met Ytong te bereiken Rc-waarde. In principe zijn met deze combinatie Rc-waarden tot 7,0 mogelijk.

 • Moet een met Multipor uitwendig geïsoleerde gevel worden voorzien van een pleisterlaag?

  Multipor lijmmortel toe als pleisterlaag en voorziet deze vervolgens volledig van een weefsel. We adviseren u een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor advies en uitvoering.

 • Aan welke voorwaarden moet een pleistersysteem op de laag Multipor platen voldoen?

  U kunt het beste Multipor lijmmortel toepassen als pleisterlaag. Wilt u toch een ander pleistersysteem gebruiken, zorg er dan voor dat het voldoet aan de volgende voorwaarden:
  - minerale pleister conform EN 998-1,
  - aandeel organische bestanddelen < 2 gewichtsprocent,
  - capillaire wateropname w = 0,2 kg/m2 min0,5; voldoet aan classificatie W2 volgens EN 998-1,
  - waterdampdiffusieweerstandsgetal µ = 30,
  - dynamische E-module in combinatie met Ytong Multipor lijmmortel tussen 1.500 en 2.000 N/mm2.

 • Waar of bij wie vind ik meer informatie over het uitwendig isoleren van een gevel met Multipor?

  U kunt voor meer informatie contact opnemen met uw Xella adviseur.