Multipor minerale isolatieplaten

Hét mineraal isolatiemateriaal voor elke bouwoplossing

Multipor is een ultralicht, natuurlijk isolatiemateriaal, gemaakt van kalk, cement, zand en water. Het is echt cellenbeton, heeft een zuivere minerale samenstelling, is drukvast en bevat geen vezels of kunststoffen. Het cellenbeton van Multipor bevat nóg meer cellen dan reguliere Ytong cellenbeton, waardoor het extreem isolerend is. En het resulteert in een meer unieke eigenschappen. Voor elke uitdaging is een Multipor oplossing, in de woningbouw, renovatie, nieuwbouw en utiliteitsbouw.

De productie van Multipor vraagt relatief weinig energie, er komen geen schadelijke stoffen vrij en het materiaal is volledig recyclebaar. Isoleren met Multipor betekent dan ook isoleren met een duurzaam materiaal. 

Sterke materiaaleigenschappen

 • Extreem thermisch isolerend

  Multipor is enorm thermisch isolerend dankzij de miljarden cellen met stilstaande lucht in het materiaal. Toepassing van Multipor voorkomt bovendien koudebruggen in zowel bestaande als nieuwbouw. Warmte-isolatie draagt vanzelfsprekend ook bij aan het verlagen van het energieverbruik voor verwarming en koeling. Daarmee daalt de uitstoot van CO2; een goede zaak om verdere klimaatverandering te voorkomen.

 • Zeer licht van gewicht

  Multipor is een massief, steenachtig materiaal, maar het bestaat voor een groot deel uit cellen waarin lucht is opgesloten. Daardoor is het gewicht van het materiaal beperkt zónder afbreuk te doen aan de isolerende eigenschappen.

 • Homogeen en steenachtig

  Gangbare isolatiematerialen bestaan vaak uit houtwol of minerale vezels. Multipor is steenachtig en vezelvrij. 

 • Onbrandbaar

  Multipor en de speciale Multipor lijmmortel zijn onbrandbaar; de platen behoren tot brandklasse A1 en de lijmmortel tot klasse A2 conform EN 13501-1. De materialen verspreiden bij brand geen schadelijke gassen, ook niet bij extreem hoge temperaturen. Multipor draagt daarmee ook bij aan de brandwerendheid van de onderliggende constructie. 

 • Comfortverhogend

  Warmte-isolerende maatregelen verlagen het energieverbruik in woningen en andere bouwwerken. Tegelijk zorgt isolatie, in combinatie met een duurzame verwarmingsinstallatie, voor een behaaglijker woon-, werk-, leer- of zorgklimaat. Een goed geïsoleerd gebouw is bovendien minder gevoelig voor storende luchtcirculaties (tocht).

 • Groot diffusievermogen

  Multipor heeft een groot diffusievermogen (waterdampdiffusieweerstandsgetal µ = 3). Het "ademen" van het materiaal zorgt voor goede natuurlijke vochtregulatie, met als resultaat een aangenaam binnenklimaat. Een ander voordeel is dat de Multipor lijmmortel dankzij dit diffusievermogen snel uithardt.

 • Vormvast én stootvast

  Multipor platen behouden hun vorm onder alle omstandigheden en zijn bestand tegen hoge druk.

 • Geluidisolerend

  De meeste isolatiesystemen zorgen voor een verslechtering in de geluidsisolatie: beton kaatst zelfs bijna alle geluid terug. Multipor platen voorkomen, ondanks hun steenachtige karakter en hoge porositeit, juist holle-ruimte-effecten in bijvoorbeeld kelders en parkeergarages.

 • Waterafstotend

  Multipor is door en door gehydrofobeerd en daardoor waterafstotend. Dat voorkomt problemen door regen of ander vocht, schimmels en algen, zowel tijdens het aanbrengen als in de gebruiksfase. 

 • Natuurlijk en volledig herbruikbaar

  Multipor is een duurzaam materiaal dat uitsluitend bestaat uit de natuurlijke, ruim voorradige grondstoffen kalk, cement, zand en water. Reststukken van Multipor bevatten geen schadelijke stoffen en kunnen volledig worden hergebruikt. 

 • Toepassingen

  Multipor isolatieplaten zijn geschikt voor heel veel toepassingen, onder meer wanden, plafonds en daken. Zelfs dakterrassen, balkons en parkeerdekken zijn te isoleren met Multipor isolatieplaten – ze zijn immers beloopbaar. Hetzelfde geldt voor de isolatie van vluchtroutes in gebouwen en constructies met bijzondere brandveiligheidseisen.

  Er zijn echter twee toepassingen waarvoor dit product het meest wordt gebruikt: het isoleren van de binnenzijde van gevels en plafonds. Platen voor de binnenzijde van een gevel worden aangeduid met de toevoeging WI; de platen voor plafondisolatie met de toevoeging DI. Multipor minerale isolatieplaten laten zich uitstekend combineren met de producten van Silka kalkzandsteen en Ytong en Hebel cellenbeton. Al deze bouwmaterialen beschikken over gelijkwaardige materiaaleigenschappen.

 • Gevels, binnenzijde

  Weinig ruimte vanwege de naburige erfgrens? Of geen mogelijkheden om aan de buitenzijde te isoleren, bijvoorbeeld omdat het een monument betreft? De Multipor minerale isolatieplaat (type WI) maakt het isoleren van gevels aan de binnenzijde eenvoudig. De platen zijn extreem isolerend, steenachtig, onbrandbaar en makkelijk aan te brengen en af te werken. Wanden, plafonds en vloeren zijn zo eenvoudig te voorzien van een extra, massief isolatiesysteem.

  Enkele voorbeelden waar Multipor isolatieplaten uitstekend geschikt voor zijn:

  • renovatie van bestaande woningen
  • renovatie van historische, monumentale panden
  • renovatie van utilitaire gebouwen zoals scholen, zorginstellingen, religieuze bouwwerken en sociale inrichtingen
  • renovatie van kantoorgebouwen
 • Plafonds, onderzijde

  Parkeergarages, (ondergrondse) passages en kelders zijn vaak slecht of helemaal niet geïsoleerd. Vrijwel alle aanwezige warmte gaat verloren via de muren en plafonds. Via koudebruggen ontstaat ook in woningen en kantoorruimten erbóven een koud en onbehaaglijk klimaat. De oplossing is doeltreffende isolatie, als het even kan in combinatie met brandveiligheid. Die oplossing is de Multipor minerale isolatieplaat (type DI) van Xella.

Eenvoudige verwerking van Multipor bij wanden en plafonds

Werken met de Multipor minerale isolatieplaat is bijzonder gemakkelijk. Maar: een goede voorbereiding is het halve werk. Met de voorbereidende stappen in dit hoofdstuk komt u goed beslagen ten ijs en kan er tijdens de uitvoering niets misgaan. Er is echter verschil tussen de verwerking van Multipor bij de binnenisolatie van wanden of bij de toepassing als isolatie van plafonds.

Productie

Zand, kalk cement en water vormen de basisgrondstoffen van Multipor. De productie is een milieuvriendelijk proces waarbij enkel gebruik wordt gemaakt van natuurlijke en minerale grondstoffen. 

 

Meer weten?

Heeft u vragen over de mogelijkheden of de verwerking van Multipor isolatieplaten? Kijk dan bij veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over deze en andere bouwoplossingen van Xella.

VEELGESTELDE VRAGEN NEEM CONTACT OP