Plafondisolatie

 • Wat is het voordeel van het met Multipor isoleren van plafonds?

  Parkeergarages, (ondergrondse) passages, inritten, onderdoorgangen en kelders zijn vaak slecht of helemaal niet geïsoleerd. Vrijwel alle aanwezige warmte gaat verloren via de muren en plafonds. Via koudebruggen ontstaat ook in erboven gelegen woningen en kantoorruimten een onbehaaglijk klimaat. Multipor minerale isolatieplaten bieden dankzij hun uitstekend isolerende eigenschappen een doeltreffende oplossing.

 • Hoe bereid ik een project met Multipor voor?

  Volg de stappen in de rubriek ‘Voorbereiding’ in deze FAQ.

 • Moet ik de ondergrond voorbehandelen vóór ik begin met het aanbrengen van de platen?

  In principe volstaat een vlakke, hechtende ondergrond die droog is en vrij van oplosmiddelen en obstakels. Vlak grote oneffenheden uit met een pleisterlaag en verwijder of repareer niet-draagkrachtige pleisters, dampremmende lagen of dichte verflagen.

 • Welke stappen moet ik vervolgens doorlopen?

  Maak Multipor lijmmortel aan zoals aangegeven op de zakken (of kijk in de rubriek ‘Lijm en toebehoren’ in deze FAQ). Breng de lijmmortel op de Multipor plaat aan en strijk de mortel met een tandspaan gelijkmatig over het hele oppervlak uit. Let op: stootvoegen verlijmt u niet. Zorg voor een circa 8 millimeter dikke lijmmortellaag. Oneffenheden tot 3 millimeter in de ondergrond worden zo meteen geëgaliseerd. Til de plaat richting plafond en breng hem op een afstand van ongeveer 20 millimeter in lijn met de vorige plaat. Monteer halfsteens in plaatverband (dus met verspringende voegen). Let op: breng de eerste rij platen in een rechte lijn aan. Druk de plaat tegen het plafond en schuif hem met de vlakke hand tegen de al bevestigde plaat. Verwijder uitpuilende mortel en let op dat er tussen de stootvoegen geen ruimte meer is. Platen hoeven tijdens het uitharden niet te worden ondersteund. In deze toepassing worden de platen als zichtwerk toegepast. Let erop dat geen uitpuilende lijmmortel op de platen terecht komt.

 • Hoe ga ik te werk bij aansluitingen met wanden en bij gebouwdilataties?

  Houd bij de aansluiting van het te isoleren plafond en de aangrenzende wanden rekening met de doorbuiging van de plafond-/vloerconstructie. Voer deze aansluitingen daarom uit met een open voeg en werk deze (eventueel) af met een elastisch blijvende kit op basis van acryl of een voegband. U kunt deze voegconstructie ook toepassen bij gebouwdilataties.

 • Hoe kan ik passtukken maken?

  Passtukken kunt u met behulp van een gewone handzaag op maat zagen. Tip: gebruik het reststuk als begin van de volgende rij platen.

 • Hoe herstel ik eventuele beschadigingen aan Multipor platen?

  Voor het herstellen van beschadigingen aan platen is er de speciale Multipor reparatiemortel. Breng deze mortel zeer zorgvuldig en alleen op het beschadigde onderdeel aan; de platen blijven immers in het zicht.

 • Er puilt lijmmortel uit na het aanbrengen van de platen. Hoe kan ik die verwijderen?

  Uitpuilende lijmmortel kunt u meteen verwijderen. Laat de isolatielaag vervolgens minimaal een dag uitharden. Zijn er dan nog uitstekende delen op het isolatieoppervlak, schuur die dan glad zodat een vlak oppervlak ontstaat.

 • Moet ik de platen aan het plafond verankeren?

  Dat hangt af van de ondergrond. In principe is extra verankering niet nodig; de Multipor lijmmortel is sterk genoeg om de platen blijvend op hun plaats te houden. Alleen op minder draagkrachtige ondergronden is het advies de platen te verankeren met de speciale Multipor pluggen.

 • Moet ik het plafond na het aanbrengen van de Multipor platen nog verder afwerken?

  Multipor platen hoeven bij gebruik als plafondisolatie uit bouwtechnisch oogpunt niet te worden afgewerkt. Met hun witte kleur geven de platen (donkere) kelders en doorgangen een heldere en aangename uitstraling.

 • Als ik een met Multipor geïsoleerd plafond wil afwerken, welke keuzes zijn er dan?

  U heeft de keuze uit de volgende afwerkingsmogelijkheden:
  -  gebruik een silicaathoudende verfsoort.
  -  voorzie het plafond van een circa 3 millimeter dikke laag Multipor lijmmortel en strijk deze glad.
  -  wilt u extra stevigheid, voorzie het plafond dan van een circa 5 millimeter dikke pleisterlaag van Multipor lijmmortel, breng hier wapeningsgaas in aan en veranker de isolatieplaten met één plug per plaat.

 • Kan ik voorwerpen bevestigen aan een met Multipor geïsoleerd plafond?

  Mocht u voorwerpen willen bevestigen aan een met Multipor geïsoleerd plafond, doe dat dan uitsluitend door de platen heen aan de onderliggende constructie.