Profiel

Xella International GmbH is een van de toonaangevende bedrijven binnen de Europese bouwmaterialen en isolatiematerialen. Met haar merken Silka, Ytong en Hebel is Xella een van de grootste fabrikanten van kalkzandsteen en cellenbeton ter wereld.  Xella heeft tevens de beschikking over isolatiematerialen. Met het merk Multipor heeft Xella niet-brandbare minerale isolatieplaten in haar assortiment en met Ursa zijn we een van de toonaangevende fabrikanten van isolatiematerialen in Europa. 
 

Mijlpalen

1929 Start van de commerciële productie van cellenbeton in Yxhult, ongeveer 200 kilometer ten westen van Stockholm (Zweden). De eerste blokken werden verkocht onder de merknaam Yxhults Angehardade Gasbetong, waartui de naam Ytong is ontstaan.

1940 Het ontstaan van het merk Hebel in Duitsland, wanneer Josef Hebel een gepatenteerd gewapend cellenbetonproduct ontwikkelt en de eerste fabriek opstart voor de productie van industriële bouwdelen voor wanden, plafonds en daken.

1948 Haniel start met de handel in bouwmaterialen; De Xella onderneming vindt haar oorsprong in de handel en bouwactiviteiten van de Haniel Groep (de Franz Haniel & Cie GmbH en haar partners en dochterondernemingen).

1951/1952 In Duitsland start de productie van Ytong blokken in Salzgitter en Messel.

1951 Haniel start met de productie van puimsteen.

1956 Haniel start met de productie van kalkzandsteen door een overname.

1994 Haniel voert een reorganisatieprogramma uit door de non-core activiteiten af te stoten, gevolgd door strategische initiatieven, om een sterkere positie in de markt van wandbouwmaterialen te realiseren. Dit consolidatieproces in de Duitse bouwmaterialenmarkt door de Haniel Groep bevat ook de overname van verschillende middelgrote Duitse kalkzandsteen-producenten.

2001 Aankoop van de Fels/Hebel Groep en the Ytong Groep. Dit complementeert en versterkt de gevestigde merken Ytong en Hebel en verhoogt de mate van verticale integratie (met de lijmactiviteiten van Fels), vergroot het product- en marktaandeel met gipsplaten met de Fermacell activiteiten en versterkt het merk op internationaal niveau.

2003 Introductie en lancering van het merk Xella op de BAU Trade Fair in München.

2004-2013 Xella zet de wereldwijde uitbreiding voort en focust op Azië en Centraal- en Oosteuropese landen gedurende deze periode. In het segment van de bouwmaterialen, heeft Xella 27 fabrieken opgestart of overgenomen tussen 2004 en 2015, waarvan het merendeel is gevestigd in Centraal- en Oosteuropa, China en Amerika. In het bijzonder heeft Xella in 2012 een cellenbetonfabriek opgericht in de Tjechische Republiek en voor ons bouwmaterialensegment een nog niet afgebouwde gipspanelenfabriek in Orejo, Spanje, die in mei 2013 operationeel is gegaan in het droge verwerkingssegment.

2008 Haniel verkoopt de Groep aan investeringsmaatschappijen van Goldman Sachs en PAI Partners.

2010 Uitbreiding met een nieuw bedrijfsonderdeel genaamd Ecoloop, welke een nieuw synthetische gastechnologie ontwikkelt en van plan is hiermee de markt te benaderen. Binnen onze huidige ondernemingsstructuur is Ecoloop onderdeel van het segment lijm.

2017 De Xella Groep wordt verkocht aan investeringsmaatschappij Lone Star.