Schoonwerk

 • Kan ik Silka metselstenen of -blokken gebruiken voor schoonwerk?

  Silka metselstenen of -blokken zijn geschikt voor éénzijdig schoonwerk. Houd een stootvoeg aan van 10 mm. Let op: span de metseldraad bij het stellen van de onderste laag altijd aan de zichtzijde. Verder is het van belang schoon metselwerk aan de bovenzijde af te dekken om inregenen te voorkomen.

 • Hoe voeg ik een schoonwerkwand van Silka metselstenen of -blokken?

  Bij het toepassen van schoonwerk werkt u de voegen in de wand van Silka metselstenen of -blokken altijd af. Dat kan met voegspecie. Let erop dat de verhoudingen in deze specie liggen tussen de volgende uitersten: 1 deel cement, 1 tot 2 delen luchtkalk, 4 delen zand en 1 deel cement, 1 deel luchtkalk en 6 delen zand. Krab de voegen van tevoren minimaal 15 mm uit.

 • Waarom zou ik Silka vellingblokken gebruiken?

  Vellingblokken van Silka kalkzandsteen hebben een esthetische meerwaarde. De blokken zijn aan alle kanten voorzien van een vellingkant die een fraai resultaat geeft. U kunt ze dus heel goed gebruiken bij wanden die in het zicht blijven en die er om die reden aantrekkelijk uit moeten zien.

 • Hoe verwerk ik Silka vellingblokken?

  U kunt Silka vellingblokken verwerken zonder lijmmortel in de stootvoegen. De lintvoegen verlijmt  u natuurlijk wel gewoon. Bij stootvoegloze verwerking is het extra belangrijk dat u de vellingblokken nauwsluitend tegen elkaar plaatst. Dat wil zeggen dat u ze tegen elkaar aan moet drijven, bij voorkeur met een vuisthamer met rubber kop. Geknipte of gezaagde passtukken kunt u beter wél met een gelijmde stootvoeg verwerken. Houd er wel rekening mee dat stootvoegloze verwerking alleen geschikt is bij wanden waaraan geen nadere eisen worden gesteld op het gebied van geluidwering of luchtdichtheid. Bij strengere eisen kunt u de verticale v-naden van de vellingblokken één- of tweezijdig dichtzetten (minimaal 3 mm) of werken met gelijmde stootvoegen.

 • Kan ik Silka vellingblokken ook verwerken in vochtige omstandigheden?

  Ja, dat kan - net als bij de andere kalkzandsteenproducten van Silka. Toch is het aan te raden om vellingblokken te verwerken in droge omstandigheden. De reden: vocht kan zorgen voor verkleuring van de blokken. U gebruikt ze immers voor schoonwerk en dan wil het oog ook wat.

 • Kan ik Silka vellingblokken gebruiken voor het optrekken van brandwerende wanden?

  Ja, dat kan. U kunt ze ook dan verwerken zonder lijm in de stootvoegen. Let er dan nog extra op dat u de blokken goed strak tegen elkaar plaatst en lees ook de vragen en antwoorden in de rubriek ‘Brandwerende wanden’.

 • Moet ik schoonwerkwanden nog verder afwerken?

  In principe niet. Kijk bij de vragen in de rubriek ‘Afwerking’ voor meer informatie over het afwerken van schoonwerk- en andere wanden van Silka kalkzandsteen.