Silka elementen

Dé voordelige bouwoplossing voor grote, massieve wanden

Kalkzandsteen elementen van Silka zijn vanwege hun afmetingen met name geschikt voor grote, dragende wanden. Werken met elementen betekent snel bouwen met bijzonder vlakke wanden als resultaat. Groot en sterk – en daarmee kostenbesparend. Ze vinden hun weg naar de woningbouw, zowel laag- als hoogbouw,  de utiliteitsbouw, budgetsecor en agrarische bouw. Grote voordelen zijn de verschillende (genormaliseerde) druksterkten, de flexibiliteit en de eenvoudige mechanische verwerkbaarheid. Xella levert eXtra service bij de Silka elementen met:


BIM
Silka elementen zijn geschikt voor BIM (Bouw Informatie Model). Dat betekent dat we ze voor u kunnen integreren in virtuele gebouwen die u samen met ons via BIM opzet.

Massa+ en Eco-elementen
Voor toepassing in massieve woningscheidende wanden en eindwanden heeft Xella mechanisch te verwerken Silka Massa+ elementen ontwikkeld. Ze voldoen aan de geluidsisolatie-eisen van het Bouwbesluit, zonder dat er woonoppervlakte ingeleverd hoeft te worden. De dichtheid van deze elementen is namelijk hoger dan die van de gangbare elementen. De elementen worden geleverd in de diktematen 175, 250 en 300 millimeter.

Naast standaard elementen en Massa+ elementen zijn er Eco-elementen op basis van minstens 30% gerecycled kalkzandsteen voor extra duurzaamheid en vellingelementen voor (tweezijdig) schoonwerk.

Toepassing Silka elementen

 • Woningscheidende wanden

  Bij woningscheidende wanden is er keuze uit een enkelvoudige massieve woningscheidende wand (300 millimeter) en een constructie met ankerloze spouwmuren (120-60-120 millimeter). Uit geluidstechnisch oogpunt heeft de ankerloze spouwmuur de voorkeur, omdat deze beter presteert op het gebied van geluidisolatie.

 • Dragende en niet-dragende binnenwanden

  De flexibiliteit en eenvoudige verwerking maken de Silka elementen bij uitstek geschikt voor toepassing in binnenwanden, of die nu dragend zijn of niet-dragend.

 • Dragende en niet-dragende binnenspouwbladen

  Silka elementen zijn prima geschikt voor het optrekken van binnenspouwbladen. De elementen vormen de basis van de traditionele woningbouw. In de spouw wordt een isolatiepakket aangebracht. Vervolgens wordt het buitenspouwblad gemaakt, bijvoorbeeld uit metselwerk. Het traditionele 1-2-3’tje.

Voordelen Silka elementen

 • Eenvoudige verwerkingstechniek

  Elementen worden mechanisch verwerkt met een elementenstelmachine en hulpgereedschap. Deze bouwwijze is flexibel, snel, arbeidsvriendelijk, vergt weinig voorbereiding en geeft minder afval. Dure investeringen in materieel zoals bekistingen en zware bouwkranen zijn onnodig. 

 • Snelle, rationele en weinig arbeidsintensieve bouwwijze

  Prefab bouwen betekent just-in-time en snel bouwen. Silka elementen zijn industrieel voorgefabriceerd, kunnen op afroep worden geleverd en zijn af fabriek zonder verdere ingrepen snel, schoon en met een minimum aan afval te monteren. Dit levert een aanzienlijke kosten- en tijdsbesparing op.

 • Waterdampregulerend vermogen

  Silka kalkzandsteen is in staat vocht op te nemen en later gecontroleerd weer af te staan. Dat helpt de vochthuishouding in een gebouw beheersbaar te maken. Met andere woorden: het zorgt voor een aangenaam leefklimaat. Bovendien krijgen daardoor vocht en schimmels geen kans.

 • Warmte-accumulerend vermogen

  Kalkzandsteen is in staat een deel van de warmte in een ruimte op te nemen en die bij afkoeling weer af te geven. Dat betekent dat de buitentemperaturen pas na verloop van tijd van invloed zijn op binnentemperaturen. Hierdoor zijn ruimtes koel in de zomer en behaaglijk warm in de winter

 • Geluidisolerend

  Dankzij de grote volumieke massa van kalkzandsteen beschikt een wand van Silka elementen over een groot geluidsisolerend vermogen. Voor extra geluidsisolatie zijn er Massa+ elementen. Deze bevatten een toeslagstof en hebben een hogere volumieke massa dan standaardelementen. Ze voldoen aan de geluidsisolatie-eisen van het Bouwbesluit, zonder dat er woonoppervlakte ingeleverd hoeft te worden. De dichtheid van deze elementen (2.150 of 2.300 kg/m3) is namelijk hoger dan die van de gangbare elementen (1.750 kg/m3). De elementen worden geleverd in de diktematen 250 en 300 millimeter voor woningscheidende wanden en in dikte 175 millimeter voor eindwanden. De elementen zijn tevens verkrijgbaar in twee druksterkten: CS 20 en CS 28 om meerlaagse woningbouw te realiseren. Nog hogere druksterkten (CS 36 en CS44) zijn op aanvraag verkrijgbaar.

 • Onbrandbaar en brandwerend

  Silka kalkzandsteen is onbrandbaar. Afhankelijk van de wanddikte is kalkzandsteen in staat een brand meer dan 360 minuten te weerstaan. Het behoudt zijn eigenschappen en vervormt dus niet.

 • Milieuvriendelijk en duurzaam

  Silka kalkzandsteen is een duurzame keuze in elk opzicht. Het is gemaakt van natuurlijke en ruim voorradige grondstoffen: kalk, zand en water. De gebruikte grondstoffen zijn ruim voorradig en het productieproces is energie-efficiënt. Kalkzandsteen is volledig recyclebaar.

Eenvoudige montage en afwerking

Het werken met de elementen van Silka is erg gemakkelijk. Maar zoals bij elke klus geldt ook hier: een goede voorbereiding is het halve werk. Met de juiste stappen kan er niets misgaan. Kijk in de rubrieken hieronder voor een heldere en stapsgewijze uitleg over werken met elementen.

Meer weten?

Heeft u vragen over de mogelijkheden of de verwerking van Silka elementen? Kijk dan bij veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over deze en andere bouwoplossingen van Xella.

VEELGESTELDE VRAGEN NEEM CONTACT OP