Silka kalkzandsteen

De dragende kracht van comfortabele gebouwen

Silka kalkzandsteen is een massief, natuurlijk materiaal, gemaakt van zand, kalk en water. Deze samenstelling geeft Silka producten unieke eigenschappen en verwerkingsvoordelen. Hierdoor bouwt u met Silka snel, goed, flexibel en arbeidsvriendelijk. Voor elke uitdaging is een Silka oplossing, van woningbouw tot renovatie en van utiliteitsbouw tot budgetsector.

De productie van Silka vraagt relatief weinig energie, er komen geen schadelijke stoffen vrij en het materiaal is volledig recyclebaar. Bouwen met kalkzandsteen betekent dan ook bouwen met een duurzaam materiaal. 

Sterke materiaaleigenschappen

 • Ademend vermogen

  Silka kalkzandsteen is in staat vocht op te nemen en later gecontroleerd weer af te staan. Dat helpt de vochthuishouding in een (woon)gebouw beheersbaar te maken. Met andere woorden: het zorgt voor een aangenaam leefklimaat. Bovendien krijgen daardoor vocht en schimmels geen kans.

 • Warmte-accumulerend vermogen

  Kalkzandsteen is in staat een deel van de warmte in een ruimte op te nemen en die bij afkoeling weer af te geven. Dat betekent dat de buitentemperaturen pas na verloop van tijd van invloed zijn op binnentemperaturen. Hierdoor zijn ruimtes koel in de zomer en behaaglijk warm in de winter.

 • Geluidisolerend

  Dankzij de grote volumieke massa van kalkzandsteen beschikt het materiaal over een groot geluidsisolerend vermogen. 

 • Onbrandbaar en brandwerend

  Silka kalkzandsteen behoort tot de onbrandbare bouwmaterialen. Afhankelijk van de wanddikte is kalkzandsteen in staat een brand meer dan 360 minuten te weerstaan. Het behoudt zijn eigenschappen en vervormt dus niet.

 • Groot draagvermogen

  Silka kalkzandsteen wordt gekenmerkt door een hoog volumegewicht en zijn beschikbaar in diverse (genormaliseerde) druksterkten. Dat zorgt voor een groot draagvermogen maakt ze geschikt voor de bouw van zowel sterke woningscheidende wanden, binnenwandenen binnenspouwbladen. Een dragende wand van kalkzandsteen voldoet altijd aan de hoogste eisen op het gebied van draagvermogen.

 • Milieuvriendelijk en duurzaam

  Silka kalkzandsteen is een duurzame keuze [>> link milieu & dzh] in elk opzicht. Het is gemaakt van natuurlijke en ruim voorradige grondstoffen: kalk, zand en water. De gebruikte grondstoffen zijn ruim voorradig en het productieproces is energie-efficiënt. Kalkzandsteen is volledig recyclebaar.

Unieke verwerkingsvoordelen

 • Arbeidsvriendelijk en snel verwerken

  Silka producten tot 14 kilogram (stenen en het grootste deel van de blokken) worden handmatig verwerkt. Producten zwaarder dan 14 kilogram, worden – conform de voorschriften van de Arbowetgeving –  mechanisch verwerkt. Speciaal hiervoor zijn mechanische hulpmiddelen ontworpen, die borg staan voor een arbeidsvriendelijke bouwmethode met een hoge verwerkingssnelheid.

 • Onbeperkte afwerkingsmogelijkheden

  Silka kalkzandsteen wanden kunnen op meerdere manieren worden afgewerkt. Vuil metselwerk laat zich afwerken met een dikke raaplaag of afwerkmortel. Schoon metselwerk kan het beste worden gevoegd met een prefab voegmortel. Lijmwerk kan behangklaar, schilderbaar of betegelbaar worden afgewerkt. Het is ook mogelijk kalkzandsteen wanden onafgewerkt te laten. Zeker vellingblokken of –elementen kunnen prima onafgewerkt in het zicht blijven.

Productie Silka kalkzandsteen

autoclaaf

Zand en kalk
De voornaamste grondstoffen van kalkzandsteen, de naam zegt het al, zijn zand en kalk. Kalkzandsteen bestaat voor zo’n 93% uit zand en voor ongeveer 7% uit kalk. Het zand voor de productie wordt op de productielocaties van Silka kalkzandsteen gewonnen in de directe omgeving. De kalk wordt bereid door kalksteen te branden dat afkomstig is uit België en Duitsland.

Mengsel
Kalk, zand en een kleine hoeveelheid water worden in de juiste hoeveelheden gedoseerd en gemengd. Dit mengsel wordt naar een reactor geleid, waarin de ongebluste kalk met water reageert. Vanuit hier vindt het mengsel zijn weg naar de persen waar het wordt samengeperst in de gewenste vormen (stenen, blokken of elementen). Vervolgens vindt uitharding plaats in de autoclaaf. Dit productieproces is energie-efficiënt: er is geen sprake van schadelijke uitstoot,  omdat er gas wordt gebruikt voor de stroomopwekking. 

Recycling
Bij de productie van kalkzandsteen ontstaat productieafval. Dit bestaat uit afgekeurde producten en zaagresten. Tegenwoordig wordt het productieafval grotendeels hergebruikt door het te breken en in het productieproces terug te voeren. Het gebroken puin dient daarbij als vervanger van zand. Een kleiner deel wordt hergebruikt als funderingsmateriaal in de wegenbouw Een nieuwe toepassing van dit gebroken puin is als verharding van fietspaden in natuurgebieden. Vanwege de natuurlijke uitstraling van het puin en het zeer beperkte onderhoud dat het materiaal nodig heeft, wordt deze toepassing zeer gewaardeerd.

Meer weten?

Heeft u vragen over de mogelijkheden of de verwerking van Silka kalkzandsteen? Kijk dan bij veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over deze en andere bouwoplossingen van Xella.

VEELGESTELDE VRAGEN NEEM CONTACT OP