Silka lijmblokken

De snelle, voordelige en flexibele bouwoplossing

Lijmen met Silka lijmblokken is een voordelig, flexibel en arbeidsvriendelijk. Deze moderne bouwmethode biedt voordelen ten opzichte van metselen: een gelijmde wand is goedkoper per m2, is sterker en heeft een groter draagvermogen. Lijmblokken van Silka worden toegepast in dragende of niet-dragende binnenspouwbladen en wanden die naderhand afgewerkt worden. 

Toepassing Silka lijmblokken

 • Funderingen

  De hoge druksterkte van kalkzandsteen maakt Silka lijmblokken geschikt voor toepassing in funderingen. 

 • Dragende en niet-dragende binnenwanden

  De flexibiliteit en eenvoudige verwerking maken de Silka lijmblokken bij uitstek geschikt voor toepassing in binnenwanden, of die nu dragend zijn of niet-dragend

 • Niet-dragende binnenspouwbladen

  Lijmblokken van Silka zijn prima geschikt voor het optrekken van binnenspouwbladen. In de spouw wordt een isolatiepakket aangebracht. Vervolgens wordt het buitenspouwblad gemaakt, bijvoorbeeld uit traditioneel metselwerk.

 • Woningscheidende wanden

  Bij woningscheidende wanden is er keuze uit een enkelvoudige massieve woningscheidende wand (300 millimeter) en een constructie met ankerloze spouwmuren (120-60-120 millimeter). Uit geluidstechnisch oogpunt heeft de ankerloze spouwmuur de voorkeur, omdat deze beter presteert op het gebied van geluidisolatie.

Voordelen Silka lijmblokken

 • Voordelig

  Door de grootte van de blokken is lijmen met Silka lijmblokken sneller dan metselen met stenen of blokken. Hierdoor is een gelijmde wand per vierkante meter goedkoper. Gelijmde wanden zijn bovendien sneller uitgehard dan gemetselde wanden. Dit betekent een kortere bouwtijd met alle kostenbesparingen op het gebied van logistiek en arbeid van dien. 

 • Flexibele verwerkingsmethodiek

  Met Silka lijmblokken is zowel handmatige als mechanische verwerking mogelijk. Mechanische verwerking met behulp van een blokkenmachine, leent zich voor het optrekken van rechte, lange wanden. Handmatige verwerking is geschikt voor korte wanden, of wanden met veel sparingen. Ook in situaties die onvoldoende ruimte bieden voor een blokkenstelmachine, zal handmatig werken het meest efficiënt zijn. 

 • Arbeidsvriendelijk

  Lijmen met Silka lijmblokken is een arbeidsvriendelijke bouwmethode. Blokken tot 14 kilogram laten zich eenvoudig handmatig verwerken door één persoon. Zwaardere blokken worden verwerkt met een stelmachine. Voor mechanische verwerking van de blokken is een ploeg van twee man noodzakelijk. 

 • Groot draagvermogen

  Een gelijmde wand heeft een grotere hecht- en buigsterkte wat de wanden ook een groter draagvermogen geeft. Dit maakt ze geschikt voor de bouw van zowel sterke dragende als niet-dragende binnenwanden en binnenspouwbladen. Wanden van Silka lijmblokken zijn daarnaast sterker dan gemetselde wanden. Dit komt doordat lijmverbindingen sterker zijn dan gemetselde verbindingen.

 • Waterdampregulerend vermogen

  Silka kalkzandsteen is in staat vocht op te nemen en later gecontroleerd weer af te staan. Dat helpt de vochthuishouding in een gebouw beheersbaar te maken. Met andere woorden: het zorgt voor een aangenaam leefklimaat. Bovendien krijgen daardoor vocht en schimmels geen kans.

 • Warmte-accumulerend vermogen

  Kalkzandsteen is in staat een deel van de warmte in een ruimte op te nemen en die bij afkoeling weer af te geven. Dat betekent dat de buitentemperaturen pas na verloop van tijd van invloed zijn op binnentemperaturen. Hierdoor zijn ruimtes koel in de zomer en behaaglijk warm in de winter.

 • Geluidisolerend

  Dankzij de grote volumieke massa van kalkzandsteen beschikt een wand van Silka lijmblokken over een groot geluidsisolerend vermogen. 

 • Onbrandbaar en brandwerend

  Silka kalkzandsteen is onbrandbaar. Afhankelijk van de wanddikte is kalkzandsteen in staat een brand meer dan 360 minuten te weerstaan. Het behoudt zijn eigenschappen en vervormt dus niet.

 • Milieuvriendelijk en duurzaam

  Silka kalkzandsteen is een duurzame keuze in elk opzicht. Het is gemaakt van natuurlijke en ruim voorradige grondstoffen: kalk, zand en water. De gebruikte grondstoffen zijn ruim voorradig en het productieproces is energie-efficiënt. Door het gebruik van gas voor de stoomopwekking vindt er geen schadelijke uitstoot plaats. Kalkzandsteen is volledig recyclebaar.

Eenvoudige montage en afwerking

Het werken met de lijmblokken van Silka is erg gemakkelijk. Maar zoals bij elke klus geldt ook hier: een goede voorbereiding is het halve werk. Met de juiste stappen kan er niets misgaan. Kijk in de rubrieken hieronder voor een heldere en stapsgewijze uitleg over werken met lijmblokken.

Meer weten?

Heeft u vragen over de mogelijkheden of de verwerking van Silka lijmblokken? Kijk dan bij veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over deze en andere bouwoplossingen van Xella.

VEELGESTELDE VRAGEN NEEM CONTACT OP