Specifieke toepassingen

 • Kan ik met Silka kalkzandsteen ook brandwerende wanden optrekken?

  Jazeker. Kalkzandsteen is een onbrandbaar materiaal. In combinatie met de andere voordelen maakt dat van Silka een uitstekend bouwproduct voor het optrekken van brandwerende wanden. In principe kan dat op dezelfde manier als elke andere wand. Extra aandacht verdienen de aansluitingen: die moet u brandwerend afwerken. De afdeling Bouwtechnisch advies van Xella staat u graag met advies terzijde.

 • Hoe lang is een wand van Silka kalkzandsteen in staat een brand tegen te houden?

  Een wand van 100 milimeter dik is langer dan 90 minuten brandwerend, een wand van 120 milimeter minimaal 120 minuten, een wand van 150 tot 175 milimeter houdt een brand 240 minuten tegen en een wand dikker dan 214 milimeter is zelfs meer dan 360 minuten brandwerend. Let op: dat geldt voor niet-dragende wanden tot 3 meter hoogte. Bij hogere wanden moet een nieuwe berekening worden gemaakt van de wanddikte. De afdeling Bouwtechnisch advies van Xella is u daarbij graag van dienst.

 • Welke eisen worden er gesteld aan een brandwerende wand van Silka kalkzandsteen?

  Het Bouwbesluit geeft aan dat een brandwand onder meer moet voldoen aan een bepaalde eis op het gebied van branddoorslag en -overslag, de zogenoemde WBDBO-eis.

 • Hoe trek ik een brandwand van Silka kalkzandsteen op?

  In principe trekt u een brandwand met Silka op precies dezelfde manier op als elke andere wand. Houd wel rekening met de volgende aandachtspunten. Steun niet-dragende brandwerende wanden altijd aan de bovenzijde om uitbuiging bij brand te voorkomen. U kunt vellingblokken gebruiken, ook zonder lijm in de stootvoegen, maar dan is het bijzonder belangrijk dat u ze goed strak tegen elkaar verwerkt. Bescherm brandwerende wanden die bovendaks doorlopen tegen weersinvloeden. Bekleed stalen kolommen met brandwerend materiaal. Staal kan bij brand vervormen en daarmee de constructie van de brandwand verzwakken. Voer aansluitingen met beton- en staalconstructies flexibel  en brandwerend uit. Plaats bij koude dilatatievoegen (zie de rubriek ‘Dilateren’) de blokken met de profilering strak tegen elkaar. Breng geen onbeveiligde doorvoeren aan in de brandwerende wand; dat brengt de brandwerendheid in principe terug tot 0 minuten!

 • Silka levert kalkzandsteen elementen. Kan ik die zelf verwerken?

   Silka elementen worden in de regel verwerkt door gespecialiseerde bouwbedrijven en/of onderaannemers die beschikken over de benodigde hulpmiddelen (stelkraantje etc.).

 • Wat is een Silka Klimaatwand?

  De Silka Klimaatwand is een wandoplossing met Silka die werkt op basis van stralingswarmte. Silka levert Klimaatwandblokken met aan één zijde vooraf aangebrachte sleuven (diepte 30, breedte 20 mm, afstand h.o.h. 150 milimeter). In deze sleuven komt een polyethyleen leiding waarin water van 30° tot 50°C circuleert. Het water zorgt ervoor dat de wand warmte gaat uitstralen. Stralingswarmte zorgt snel voor een behaaglijke temperatuur.

 • Heb ik voor een Silka Klimaatwand ingewikkelde installaties nodig?

  Een Silka Klimaatwand kan worden aangesloten op een gewone HR cv-ketel of kan gebruikmaken van zonne- of aardwarmte. In principe werkt een wand installatietechnisch dus op dezelfde manier als een traditionele radiator.

 • Hoe verwerk ik Silka Klimaatwandblokken?

  De verwerking van Silka Klimaatwandblokken gaat hetzelfde als die van lijmblokken. Ze kunnen dus handmatig worden verlijmd. Zorg ervoor dat de sleuven recht boven elkaar zitten en verwijder eventuele lijmresten. Werk de sleuven af met kalk- of gipsmortel.

 • Silka levert ook Klimaatwandelementen. Kan ik die zelf verwerken?

  Voor Klimaatwandelementen geldt hetzelfde als voor de standaardelementen van Silka: ze worden in de regel verwerkt door gespecialiseerde lijmbedrijven.