Thermisch isolerend

Uitstekende warmte-isolerende eigenschappen

In een goed geïsoleerde energieneutrale woning bedraagt de warmteweerstand van de gesloten buitenschil minimaal Rc = 5,0. Dat kan alleen wanneer de gebouwschil optimaal is geïsoleerd. De juiste bouwproducten en de juiste bouwmethode maken het verschil.

Voorwaarden aan het bouwmateriaal

  • De juiste isolerende eigenschappen
  • De juiste maatvoering voor een flexibel bouwproces
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Gemakkelijk te verwerken

Voorwaarden aan gevelopeningen

Voor openingen in de gebouwschil gelden andere eisen. Het warmteverlies door 10 vierkante meter raamoppervlak met dubbel glas is gelijk aan het warmteverlies door 85 vierkante meter geïsoleerde spouwmuur (Bouwbesluit). HR+++-glas, al dan niet drievoudig, beperkt het warmteverlies via de ramen. Zeker in combinatie met geïsoleerde kozijnoplossingen.
 

De gebouwschil metselen of lijmen?

Veel bouwers verstaan de kunst van het metselen. Metselwerk bestaat voor een flink deel uit brede cementvoegen waarbij de kans op onvolledig gevulde voegen en daarmee luchtlekken relatief groot is. Diezelfde voegen maken metselwerk onregelmatiger van opbouw. Wie naderhand isolerende materialen wil aanbrengen, loopt grote kans op niet volledig aansluitende isolatielagen en daarmee warmteverlies.

Het lijmen van massieve bouwproducten zorgt voor volledig gevulde, luchtdichte, nauwelijks zichtbare lint- en stootvoegen. Een gelijmde wand is daardoor vlak en glad. Aanvullend isolatiemateriaal kan gemakkelijk naadloos worden aangebracht. Ook de aansluiting van kozijnen gaat gemakkelijker, waardoor de kierdichting eenvoudig en de kans op luchtlekken minimaal is. Een massief bouwproduct sluit bovendien luchtlekken uit wanneer bevestigingsmiddelen en leidingen worden aangebracht.
 

Oplossingen voor de gebouwschil