Verankeren

 • Welke verankeringsproducten zijn er?

  Xella levert voor Silka kalkzandsteen een uitgebreid programma (lijm)ankers. Bijvoorbeeld lijmkoppelstrippen, lijmkozijnankers (in linkse en rechtse uitvoering), wandankers, dilatatieankers en lijm-spouwankers. Bij niet-dragende binnenspouwbladen moeten deze ankers sterk genoeg zijn om de windbelasting te kunnen opnemen. Verder is er de isolatiebevestiging en de randbeveiliging.

 • Hoe veranker ik een wand van Silka lijmblokken?

  U lijmt ankers in de lijmvoegen en verankert op die manier de wand. Zorg ervoor dat ankers in lijmvoegen niet dikker zijn dan 0,75 mm. De daarvoor vereiste lintvoegdikte is 2 mm. Zorg er dus voor dat u de lijmmortel niet te dun aanmaakt. Gebruik de juiste verankeringsmaterialen; zie de afzonderlijke vragen over verankeringsproducten. Lijm bij starre wandaansluitingen verticaal tenminste één lijmkoppelstrip per 600 mm. Breng bij wanden dikker dan 150 mm twee strips aan. Voor een flexibele wandaansluiting zijn twee typen ankers beschikbaar, afhankelijk van de bouwkundige situatie.

 • Hoe gebruik ik wandankers?

  Een star wandanker gebruikt u bij starre wandaansluitingen en aansluitingen van vooraf gestelde houten kozijnen. Een dilaterend wandanker gebruikt u bij flexibele wandaansluitingen of als bijvoorbeeld de lintvoegen in wanddelen niet gelijk lopen. U verwerkt één anker per 600 mm hart-op-hart.

 • Hoe gebruik ik een plafondveeranker?

  Een plafondveeranker gebruikt u voor het aansluiten van niet-dragende scheidingswanden en binnenspouwbladen aan een plafond. U verwerkt één anker per 900 mm hart-op-hart. Aan het begin en aan het eind van de wand verwerkt u één anker in de stootvoeg van de Silka lijmblokken.

 • Hoe gebruik ik een dilatatieanker?

  Een dilatatieanker gebruikt u in gevulde dilataties van ongeveer 10 mm om wanddelen aan elkaar te koppelen. U verwerkt één anker per 600 mm hart-op-hart.

 • Hoe gebruik ik een lijmkoppelstrip?

  Een lijmkoppelstrip is er voor het onderling koppelen van wanden of wanddelen. In wanden van 150 mm dikte of minder verwerkt u één lijmkoppelstrip per 600 mm, in wanden dikker dan 150 mm verwerkt u twee lijmkoppelstrips per 600 mm.

 • Hoe gebruik ik kozijnankers?

  Het is raadzaam kozijnankers van 50 bij 90 mm te gebruiken. U sluit er houten kozijnen mee aan op wanden van Silka kalkzandsteen. U verwerkt één anker per 600 mm hart-op-hart. Let op: gebruik voor het aansluiten van vooraf gestelde houten kozijnen lijmkozijnankers. U verwerkt één anker per 600 mm hart-op-hart.

 • Hoe gebruik ik een prik-spouwanker?

  Een prik-spouwanker gebruikt u voor het koppelen van een gelijmd binnenspouwblad met een gemetseld buitenblad. Werkt u tien meter of minder boven het maaiveld, gebruik dan vier ankers per vierkante meter; werkt u meer dan tien meter boven het maaiveld, gebruik dan zes ankers per vierkante meter.