Voorbereiding van de klus

 • Hoe begin ik aan een bouwproject met Silka blokken of stenen?

  We hebben de eerste stappen van een project met Silka stenen of blokken in een aantal stappen gevat.

  Stap 1: bepaal de wanddikte. De dikte van een wand hangt samen met de functie. Het belangrijkst is de vraag of een wand dragend of niet-dragend is. Bij een dragende wand moeten sterkte, stijfheid en stabiliteit worden berekend door een constructeur. De afdeling Bouwtechnisch advies van Xella vertelt u graag meer over de wanddikte die u voor uw project nodig heeft.

  Stap 2: bereken hoeveelheden. In de Silka Bouwwijzer staat een overzicht waarmee u precies kunt bepalen hoeveel blokken of stenen u nodig heeft. Gebruik de juiste druksterkte; neem eventueel contact op met de afdeling Bouwtechnisch advies van Xella voor meer informatie.

  Stap 3: houd rekening met sparingen. In kalkzandsteenwanden komen vaak uitsparingen: ramen en deuren, maar bijvoorbeeld ook leidingdoorvoeren. Houd daar rekening mee.

  Stap 4: bestel de benodigde materialen. Doe dat (schriftelijk) bijtijds bij uw bouwmaterialenhandel. Denk ook aan de metselmortel of lijm en de verankeringsmaterialen die u nodig heeft.

  Stap 5: zorg voor een goede losplaats. In de regel worden uw Silka producten verpakt op pallet geleverd. Dat voorkomt vervuiling en beschadiging. Zorg ervoor dat u ze schoon, droog en op een voldoende draagkrachtige ondergrond opslaat.

  De volgende stappen - het daadwerkelijk lijmen of metselen van een wand - staan beschreven in een aparte rubriek.

 • Welke blokken of stenen heb ik nodig?

  Dat hangt af van wat u wilt bouwen. Silka stenen en blokken zijn er in verschillende afmetingen en diktes. Het belangrijkst is de vraag of een wand dragend of niet-dragend is. Bij een dragende wand moeten sterkte, stijfheid en stabiliteit worden berekend door een constructeur. De afdeling Bouwtechnisch advies van Xella vertelt u graag meer over de dikte van de blokken of stenen die u voor uw project nodig heeft.

 • Hoeveel blokken of stenen heb ik nodig?

  In de Silka Bouwwijzer vindt u een compleet leveringsprogramma, inclusief gegevens over hoeveelheden blokken en stenen.

 • Welke gereedschappen heb ik nodig?

  Dat hangt ervan af of u metselt of lijmt met Silka. Bij metselen gebruikt u het gebruikelijke metselgereedschap, aangevuld met een knipschaar (voor het op maat knippen van metselblokken en -stenen) en een klemboy. Bij lijmen heeft u in ieder geval de volgende gereedschappen nodig:

  • een lijmbak per wanddikte
  • een lijmschep per wanddikte

  • een lijmmortelmixer (stukadoorsmixer) of kuipmixer

  • een knipmachine

  • een klemboy

  • een blokkenstelmachine (als u blokken verwerkt die zwaarder zijn dan 14 kilo)

  • (metalen) schoormateriaal

  • denk verder aan een kunststof speciekuip, emmers, een stukadoorstroffel, een vuisthamer met rubber kop, een stukadoorsmes, een verhoogde stukadoorstrap of schragensteiger en een korte waterpas.

 • Welke verwerkingsmaterialen heb ik nodig?

  Voor het lijmen van Silka lijmblokken heeft u Silkafix lijmmortel nodig. Voor het stellen van de kim van kalkzandsteenwanden is er speciale Silka Kimmortel. Voor de afwerking van de wand zijn er verschillende mogelijkheden; zie de afzonderlijke vragen over dat onderwerp.

 • Hoeveel Silkafix lijmmortel heb ik nodig?

  In de Silka Bouwwijzer vindt u een tabel met daarin het complete leveringsprogramma en het verbruik van Silkafix lijmmortel per product.

 • Hoe maak ik Silkafix lijmmortel aan?

  Silkafix lijmmortel wordt geleverd in zakken van 25 kilo. Meng de inhoud van een zak met ongeveer 6 liter water tot een smeuïge massa ontstaat. Doe dat gedurende ongeveer 4 minuten, zodat het water in de mortel zich goed kan hechten aan de cementdeeltjes. Houd bij het aanmaken rekening met een verwerkingstijd van ongeveer 4 uur; het is dus raadzaam om in warme of koude periodes niet te veel lijmmortel in voorraad aan te maken om uitdroging of bevriezing te voorkomen. Silkafix lijmmortel is er in een zomer- en een wintervariant. De wintermortel is te verwerken tot een temperatuur van -3 graden Celsius. Lees de vragen en antwoorden in de rubriek ‘Winterwerk’ voor meer informatie.

 • Wat is Silka Kimmortel?

  Silka Kimmortel is een speciale mortel die u gebruikt bij het stellen van kimblokken. Daarmee maakt u de kim van een kalkzandsteenwand; kijk bij ‘Bouwen van een wand’ voor meer informatie over het stellen van de kim. Silka Kimmortel is afgestemd op de materiaaleigenschappen van kalkzandsteen, het hardt snel uit, heeft een hoge druksterkte en is geschikt voor dragende en niet-dragende constructies.

 • Hoe maak ik Silka Kimmortel aan?

  U maakt Silka Kimmortel aan met 2,6 liter schoon leidingwater per 25 kilogram mortel (dat is de inhoud van één zak). Meng gedurende 4 minuten tot een homogene, klontvrije massa ontstaat. Let op: verwerk kimmortel niet bij temperaturen beneden 0 graden Celsius.