Wandafwerking

 • Hoe werk ik een wand van YTONG blokken behangklaar af?

  Maak het af te werken oppervlak vlak met een rasp. Breng vervolgens de speciale YTONG-skin aan, een gispmortel voor binnengebruik. YTONG-skin is verkrijgbaar bij de bouwmaterialenhandel. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Gaat u de wand vervolgens betegelen in specie, grondeer de wand dan eerst.

 • Hoe werk ik een wand van YTONG blokken spuitklaar af?

  Maak het af te werken oppervlak vlak met een rasp. Breng vervolgens twee keer de speciale YTONG-skin aan, een gispmortel voor binnengebruik. YTONG-skin is verkrijgbaar bij de bouwmaterialenhandel. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Gaat u de wand vervolgens betegelen in specie, grondeer de wand dan eerst.

 • Hoe betegel ik een wand van YTONG blokken?

  Het betegelen van een wand van YTONG blokken kan op twee manieren: rechtstreeks of in de specie. In beide gevallen moet u de YTONG wand minimaal behangklaar afwerken (zie de vraag ‘Hoe werk ik een wand van YTONG blokken behangklaar af?’). Tegelt u in specie, grondeer de wand dan vervolgens en zet de tegels in de specie. Lijmt u de tegels, dan is grondering niet nodig. Gebruik een elastische lijm (zie de gebruiksaanwijzing van de leverancier).

 • Hoe voorzie ik een wand van YTONG blokken van houten afwerking?

  Een wand van YTONG blokken voorziet u heel eenvoudig van houten afwerking. Schroef houten regels rechtstreeks op de wand met spaanplaatschroeven en breng vervolgens de houten bekleding aan. Op dezelfde manier kunt u ook andere afwerkingmaterialen op een wand van YTONG blokken aanbrengen.

 • Kan ik voorwerpen bevestigen aan wanden van YTONG cellenbeton?

  Jazeker. Ondanks het lichte gewicht is een wand van YTONG cellenbeton stevig en daarmee prima geschikt voor het bevestigen van voorwerpen. Er is echter verschil tussen lichte (categorie 1), middelzware (categorie 2) en zware (categorie 3) voorwerpen. XELLA adviseert een uitgebreid assortiment bevestigingsmiddelen dat geschikt is voor gebruik in cellenbeton Zie voor specifieke informatie de YTONG Bouwwijzer.