Ytong blokken

De handzame bouwoplossing voor een snel en stevig resultaat

Het Ytong blok is een multifunctioneel bouwproduct voor tal van dragende en niet-dragende constructies in woningen, winkels, kantoren en andere vormen van utiliteitsbouw. Door de handzame afmetingen en het lichte gewicht laat het blok zich makkelijk en snel verwerken. Bovendien draagt het blok ook bij aan energiebesparing, comfort en veiligheid, dankzij de sterk isolerende en brandwerende eigenschappen van het cellenbeton.

Ytong blokken zijn bij de bouwmaterialenhandel verkrijgbaar in verschillende formaten en diktes, en twee gewichtsklassen: G4/600 voor gangbare toepassingen en G5/800 voor extra geluidsisolatie. Daarnaast kunt u het blok prima combineren met ronde blokken voor creatieve vormen en met lateien voor het overspannen van openingen voor kozijnen en deuren.

BIM
Ytong blokken zijn geschikt voor BIM (Bouw Informatie Model). Dat betekent dat we ze voor u kunnen integreren in virtuele gebouwen – in woningbouw en utiliteitsbouw – die u samen met ons via BIM opzet.

Toepassing Ytong blokken

 • Binnenwanden

  Met Ytong blokken trekt u in een handomdraai binnenwanden op. Gaat het om een niet-dragende binnenwand? Dan is een minimale dikte van 70 mm voldoende. Gebruik bij dragende toepassingen of een wand die hoger is dan 2,8 meter blokken van 100 mm dikte. Let op: bij gesloten wanden tussen verblijfsruimten in woningen is de geluidseis -20 dB. Gebruik daar 100 mm blokken uit de hogere gewichtsklasse (G5/800). 

 • Binnenspouwbladen 

  Ytong blokken met een minimale dikte van 100 mm zijn uitstekend geschikt voor het maken van dragende en niet-dragende binnenspouwbladen. Zowel bij nieuwbouw- als renovatietoepassingen. Dankzij de isolerende kwaliteiten van de blokken kan uw isolatiemateriaal dunner blijven. Zo krijgt u een smallere spouw en dus een slankere wand.

 • Koudebrugonderbrekingen

  Koudebruggen zijn warmtelekken in geïsoleerde constructies op plaatsen waar warmtegeleidende materialen als beton en baksteen zitten. Denk aan de aansluiting tussen vloer en gevel. Door de sterke afkoeling aan de binnenzijde van de wand kan hierdoor condensatie en schimmelvorming optreden. Met de sterk isolerende en luchtdichte Ytong blokken heeft u hier geen last van. Standaard blokdikte: 100 mm

 • Brandwerende scheidingswanden

  Cellenbeton is onbrandbaar en vervormt niet bij brand. Daarom zijn Ytong blokken bijzonder geschikt voor het bouwen van brandwerende scheidingswanden. Daarbij geldt wel: hoe strenger de brandveiligheidseis, des te dikker het blok moet zijn. Bij niet-dragende wanden is de vereiste dikte minimaal 70 mm. Bij dragende wanden is dat 100 mm.

 • Leidingkokers

  Gebruik blokken van minimaal 50 mm om verwarmingsleidingen en rioleringsbuizen weg te werken en geluidsoverlast te verminderen. Voor het maken van complete schachten gebruikt u blokken van 70 of 100 mm dikte. 

 • Bad- of doucheombouwen

  Het Ytong blok is ongevoelig voor vocht en daarmee de ideale oplossing voor het maken van ombouw voor baden en douchebakken. Een blokdikte van 50 mm is voldoende.

  Klik voor video

 • Vloerophogingen

  Wilt u een (badkamer)vloer ophogen om afvoerleidingen weg te werken? Dan is het storten van cement of beton vaak een kostbare, tijdrovende en zwaar belastende oplossing. De lichte en vochtongevoelige Ytong blokken zijn een beter alternatief. Na het leggen van de leidingen ‘vult’ u de vloer eenvoudig met blokken van 70 mm, om de vloer na drie dagen uitharden verder af te werken.

 • Schoorsteenmantels

  Bouw met Ytong blokken eenvoudig een ombouw voor een haard of een schoorsteenmantel. Deze worden niet meer heet aan de buitenkant dankzij de isolerende werking van het cellenbeton. Gebruik een dikte van minimaal 50 mm.

Voordelen Ytong blokken

 • Licht en handzaam

  Ytong cellenbeton is een licht bouwmateriaal. De blokken laten zich dan ook makkelijk handmatig verwerken. Bouwen gaat zo sneller, goedkoper en arbeidsvriendelijker.

 • Eenvoudig te bewerken

  Ytong cellenbeton combineert steenachtige kwaliteiten met de bewerkbaarheid van hout. Met het juiste gereedschap kunt u moeiteloos blokken op maat zagen, raspen, sleuven frezen en uitsparingen voor contactdozen maken.

 • Onbeperkte afwerkingsmogelijkheden

  Na de montage kunt u de blokken afwerken zoals u wilt. De mogelijkheden zijn onbeperkt: van behangen tot rabatdelen, van spuiten tot pleisteren en van betegelen tot buitengevelisolatie.

 • Ongevoelig voor vocht en vorst

  Ytong cellenbeton is ongevoelig voor vocht en vorst, en verzeept niet. De blokken zijn daarom prima toe te passen als buitenwand of in natte ruimten, zoals badkamers. Bovendien heeft het cellenbeton een waterdampregulerend vermogen, waardoor de luchtvochtigheid in de ruimte altijd op een aangenaam peil is.

 • Thermisch isolerend en luchtdicht

  De miljarden luchtgevulde cellen in Ytong blokken zorgen voor de hoogste isolatiewaarden die een steenachtig materiaal kan hebben. Tegelijk is cellenbeton luchtdicht, zodat koudebruggen (warmtelekken) ook in dat opzicht geen kans krijgen.

 • Warmteaccumulerend vermogen

  Ytong cellenbeton heeft een groot warmteaccumulerend vermogen. Dit betekent dat cellenbeton warmte (of kou) opslaan en vertraagd weer afgeven. Deze zogenoemde faseverschuiving zorgt ervoor dat extreme pieken in de buitentemperatuur veel minder effect hebben op het binnenklimaat. Zo wordt energie bespaard voor koeling en verwarming.

 • Onbrandbaar en brandwerend

  Ytong cellenbeton en de Ytong-fix blokkenlijm zijn onbrandbaar volgens Euroklasse A1. De blokken vervormen niet bij brand en kunnen branddoorslag tot wel zes uur vertragen, afhankelijk van de blokdikte. De blokken worden daarom ook veel toegepast in brandwanden.

 • Sterk geluidsisolerend

  De unieke structuur van cellenbeton zorgt voor goede geluiddempende en –absorberende eigenschappen. De blokken zijn dan ook prima geschikt om een goede akoestiek te creëren en storend geluid te weren.

 • Milieuvriendelijk en duurzaam

  Ytong blokken zijn een duurzame keuze in elk opzicht. Zo is cellenbeton gemaakt van natuurlijke en ruim voorradige grondstoffen: kalk, zand en cement. De blokken kunnen na gebruik dan ook volledig gerecycled worden. Daarnaast zorgen de warmte-isolerende eigenschappen uiteraard voor minder energieverbruik en dus minder CO2-uitstoot.

Eenvoudige montage en afwerking