Ytong cellenbeton

Het luchtige bouwmateriaal met steengoede eigenschappen

Ytong cellenbeton is een licht, natuurlijk bouwmateriaal, gemaakt van kalk, cement en zand. De grote hoeveelheid gesloten cellen met daarin stilstaande lucht geeft Ytong producten unieke eigenschappen en verwerkingsvoordelen. Hierdoor bouwt u met Ytong snel, flexibel, voordelig en arbeidsvriendelijk. Voor elke kleine of grote uitdaging is een Ytong oplossing: van een aan- of ombouw van Ytong blokken en een binnenwand van Ytong separatiepanelen tot aan een volledige woning, gebouwd met het Ytong CascoSysteem.

De productie van Ytong cellenbeton vraagt relatief weinig energie, er komen geen schadelijke stoffen vrij en het materiaal is volledig recyclebaar. Bouwen met cellenbeton betekent dan ook bouwen met een duurzaam materiaal. 

Sterke materiaaleigenschappen

 • Licht en handzaam

  Ytong cellenbeton is een licht bouwmateriaal waardoor het zich makkelijk laat verwerken. Bouwen gaat zo sneller, goedkoper en arbeidsvriendelijker.

 • Ongevoelig voor vocht en vorst

  Ytong cellenbeton is ongevoelig voor vocht en vorst, en verzeept niet. Het materiaal is daarom prima toe te passen als buitenwand of in natte ruimten, zoals badkamers. Bovendien heeft het cellenbeton een waterdampregulerend vermogen, waardoor de luchtvochtigheid in de ruimte altijd op een aangenaam peil is.

 • Thermisch isolerend en luchtdicht

  De miljarden luchtgevulde cellen in Ytong blokken zorgen voor hoge isolatiewaarden. Tegelijkertijd is cellenbeton luchtdicht, zodat koudebruggen (warmtelekken) geen kans krijgen

 • Warmteaccumulerend vermogen

  Ytong cellenbeton heeft een groot warmteaccumulerend vermogen. Dit betekent dat het materiaal warmte (of kou) opslaat en vertraagd weer afgeeft. Deze zogenoemde faseverschuiving zorgt ervoor dat extreme pieken in de buitentemperatuur veel minder effect hebben op het binnenklimaat. Zo wordt energie bespaard voor koeling en verwarming.

 • Onbrandbaar en brandwerend

  Ytong cellenbeton is onbrandbaar (Euroklasse A1). Cellenbeton vervormt niet bij brand en kunnen branddoorslag tot wel zes uur vertragen, afhankelijk van de blokdikte. Ytong producten worden daarom ook veel toegepast in brandwanden.

 • Sterk geluidsisolerend

  De unieke structuur van cellenbeton zorgt voor goede geluiddempende en –absorberende eigenschappen. Het materiaal is dan ook prima geschikt om een goede akoestiek te creëren en storend geluid te weren.

 • Waterdampregulerend

  Cellenbeton is in staat vocht op te nemen en weer af te staan. Dit waterdampregulerende vermogen is voldoende om het vochtklimaat in een ruimte beheersbaar te houden. Hierdoor krijgt condensvorming een daarmee schimmels en onplezierige luchtjes geen kans.

 • Milieuvriendelijk en duurzaam

  Ytong cellenbeton is een duurzame keuze in elk opzicht. Het is gemaakt van natuurlijke en ruim voorradige grondstoffen: kalk, zand en cement. Na gebruik kan het materiaal dan ook volledig gerecycled worden. Daarnaast zorgen de warmte-isolerende eigenschappen uiteraard voor minder energieverbruik en dus minder CO2-uitstoot.

Unieke verwerkingsvoordelen

 • Licht van gewicht

  Cellenbeton is licht van gewicht doordat het voor meer dan de helft bestaat uit met lucht gevulde cellen. Het voordeel hiervan is dat het zich gemakkelijk laten hanteren. Dat maakt sneller en efficiënter bouwen mogelijk. Bovendien kan de fundering van een bouwwerk veelal lichter worden uitgevoerd, met alle financiële voordelen van dien.

 • Eenvoudig te bewerken

  Ytong cellenbeton combineert steenachtige kwaliteiten met de bewerkbaarheid van hout. Met het juiste gereedschap kunt u moeiteloos blokken op maat zagen, raspen, sleuven frezen en uitsparingen voor contactdozen maken.

 • Onbeperkte afwerkingsmogelijkheden

  Na de montage kan Ytong cellenbeton worden afgewerkt naar wens. De mogelijkheden zijn onbeperkt: van behangen tot rabatdelen, van spuiten tot pleisteren en van betegelen tot buitengevelisolatie.

Ytong: een luchtig mengsel van zand, kalk en cement

Cellenbeton is een natuurlijk, steenachtig materiaal gemaakt van kalk, zand en cement. Tijdens de productie ontstaat een grote hoeveelheid kleine gesloten cellen met daarin lucht. Het is deze lucht die zo’n positief effect heeft op het bouwblok.

Luchtige massa
Zand, kalk en cement vormen de basisgrondstoffen die volgens een welbepaald recept intensief worden gemengd, waarna water wordt toegevoegd. De unieke luchtige massa verkrijgt men echter pas door een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder toe te voegen, dat de brij doet rijzen.

De brijachtige massa wordt in vormen gegoten, die slechts gedeeltelijk gevuld worden. Voor gewapende elementen worden eerst de wapeningsnetten in de vormen gelegd. Die netten zijn vooraf op een automatische lasstraat gemaakt en gedimensioneerd voor de eindbestemming van de platen. De wapening is tevens voorzien van een corrosiewerende laag.

Miljoenen cellen
Door het aluminiumpoeder toe te voegen komt er waterstofgas vrij, waardoor de massa gaat rijzen tot de vormen volledig gevuld zijn en er miljoenen kleine cellen worden gevormd. Het waterstofgas in de cellen wordt onmiddellijk verdrongen door de veel zwaardere omgevingslucht.

Nadat de massa uit de vorm is genomen, wordt deze in het gewenste producttype gesneden: blokken, lateien, gewapende platen. Vervolgens wordt het product in een autoclaaf versteend bij een temperatuur van 180°C, en een stoomdruk van 10 atmosfeer. Na de autoclavering krijgt het materiaal zijn definitieve eigenschappen. Afhankelijk van het gesneden product vindt er nog een nabewerking plaats. Zo worden in sommige producten nog een messing en groef gefreesd.​
 

Historie

Cellenbeton komt oorspronkelijk uit Zweden en is al in 1880 uitgevonden. Ytong werd in 1924 door de Zweedse architect J.A. Eriksson ontwikkeld. Hij was op zoek naar een bouwmateriaal dat dezelfde goede eigenschappen had als hout (met dezelfde isolatiewaarden, sterkte en bewerkbaarheid), zonder de nadelen ervan (brandbaarheid en vergankelijkheid). Ytong is een samentrekking van Yxhult, de plaats van de uitvinding, en ‘Betong’, Zweeds voor beton.  In Nederland startte men in 1953 in Vuren met de fabricage van bouwblokken. Dat gebeurde in de kalkzandsteenfabriek Loevestein. Het product heette toen Libo. In 1962 wordt de naam Libo gewijzigd in Durox. Onder die naam verovert gasbeton of cellenbeton de Nederlandse markt. In 1992 wordt Durox omgedoopt tot Ytong. Er zijn dan in Nederland twee grote cellenbetonmerken: Ytong en Hebel. Deze twee gaan in 2003 samen verder onder de naam Xella.

Meer weten?

Heeft u vragen over de mogelijkheden of de verwerking van Ytong cellenbeton? Kijk dan bij veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over deze en andere bouwoplossingen van Xella.