Ytong lateien

Lichte dragers voor zware belastingen

Xella beschikt over een uitgebreid pakket Ytong lateien. De lateien van cellenbeton zijn afgestemd op de andere Ytong producten en daardoor gemakkelijk en snel te verwerken. Ze kunnen ook worden toegepast in niet-cellenbetonnen constructies, bijvoorbeeld om vloeren en daken boven openingen te ondersteunen of ter voorkoming van koudebruggen.

Een dragende latei vangt het gewicht op van de muur of de vloer die zich boven het te overspannen bouwdeel bevindt. Niet-dragende lateien hebben slechts de functie als vulstuk, waarbij de wapening geen rol van betekenis speelt. Xella heeft voor alle standaardlateien de maximaal toelaatbare belasting vastgesteld (zie tabel onder 'uitgebreid assortiment').

Xella biedt ook de mogelijkheid om Ytong lateien (en betonnen lateien) toe te passen in wanden van Silka kalkzandsteenelementen.

BIM
Ytong lateien zijn geschikt voor BIM (Bouw Informatie Model). Dat betekent dat we ze voor u kunnen integreren in virtuele gebouwen – in woningbouw en utiliteitsbouw – die u samen met ons via BIM opzet.

Toepassing Ytong lateien

  • Dragende wand

    Dragende lateien worden gebruikt om het gewicht van de muur en de belasting van de eventueel bovenliggende vloer op te vangen. 

  • Niet-dragende wand

    Niet-dragende lateien hebben slechts de functie als vulstuk, waarbij de wapening geen rol van betekenis speelt. Ook zorgen ze ervoor dat het deur- of raamkozijn vrij blijft van het bovenliggende bouwdeel.

Meer weten?

Heeft u vragen over de mogelijkheden of de verwerking van Ytong lateien? Kijk dan bij veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over deze en andere bouwoplossingen van Xella.

VEELGESTELDE VRAGEN NEEM CONTACT OP