MassiefBlokken

Bouw met één arbeidsgang een energiezuinige gebouwschil

Cellenbeton bezit van nature uitstekende isolerende en warmteaccumulerende eigenschappen. De miljarden cellen in het bouwmateriaal bevatten namelijk de best denkbare isolator: stilstaande lucht. De Ytong MassiefBlokken doen er ten opzichte van de ‘gewone’ Ytong blokken een schepje bovenop: het zijn extra dikke blokken van cellenbeton met een lagere volumieke massa (meer lucht, meer isolatie) en daardoor een nog betere warmte-isolatie.

Met Ytong MassiefBlokken bouwt u in één arbeidsgang een duurzame en energiezuinige gebouwschil. Het is mogelijk een dragende, sterk isolerende gevel op te trekken – of zelfs het complete woningcasco – met Rm-waarden tot 6,25 m2 K/W. En dat in een massieve, uitwendig gepleisterde toepassing waarin u slechts één bouwproduct nodig heeft. 

Toepassing Ytong MassiefBlokken

 • Energiezuinige en bijna-energieneutrale woningen

  De toepassingsmogelijkheden van Ytong MassiefBlokken zijn nagenoeg onbegrensd. Of het nu om een eengezinswoning gaat, een herenhuis of coöperatieve huisvesting: met de energiezuinige blokken van Ytong bouwt u razendsnel dragende gevels en/of dragende wanden met extreem isolerende eigenschappen. Het is mogelijk om een gebouw tot twee verdiepingen te bouwen in één handeling en met één en hetzelfde bouwblok.

 • Bouwen conform de eisen

  Met Ytong MassiefBlokken kunnen zeer energiezuinige, conform de steeds striktere eisen van de Europese Commissie, en zelfs energieneutrale woningen eenvoudig worden opgetrokken, in lijn met het Beleid overheid (bijna) energieneutraal bouwen (BENG). Dit beleid is er op gericht dat nieuwe gebouwen na 2020 geen of heel weinig energie gebruiken.

 • Xella helpt met TALK 2020

  Energiezuinig of bijna-energieneutraal bouwen begint bij de basis: een sterk isolerende, luchtdichte, koudebrugvrije en warmteaccumulerende gebouwschil. Een eenvoudige aanpak, die we bij Xella TALK2020 noemen, helpt aannemers en architecten om zo’n gebouwschil te ontwerpen of bouwen. Dat met Ytong MassiefBlokken maar bijvoorbeeld ook met het Ytong CascoSysteem of Ytong Energy+ blokken.

Voordelen Ytong MassiefBlokken

 • Hoge thermische isolatiewaarden

  De miljarden cellen in cellenbeton bevatten de best denkbare isolator: stilstaande lucht. Daardoor beschikt het materiaal over de hoogste isolatiewaarde voor een steenachtig bouwmateriaal. Dat is een belangrijke voorwaarde voor energiezuinige bouw – met name de warmtegeleidingscoëfficiënt en de daaraan gekoppelde warmteweerstand (Rm-waarde). Hoe hoger de Rm-waarde, des te beter de energieprestatie. Dat begint bij de isolatie van de bouwkundige schil (vloeren, wanden en dak). Met Ytong MassiefBlokken is het mogelijk massieve buitenwanden te realiseren met Rm-waarden tot 6,25 m2K/W. Hogere waarden zijn vaak niet zinvol omdat het warmteverlies zo gering is dat verder verhogen nog maar weinig effect heeft.

 • Luchtdicht zonder koudebruggen

  Cellenbeton is luchtdicht en isolerend; koudebruggen zijn onmogelijk. Voor een volledig luchtdicht resultaat is het raadzaam extra aandacht te besteden aan het luchtdicht afwerken van doorvoeren en het luchtdicht aansluiten van kozijnen. Praktijktesten tonen aan dat gebouwen opgetrokken met Ytong MassiefBlokken een luchtdichtheid hebben die geschikt is voor passiefhuizen en dus ruimschoots de norm van het Bouwbesluit overstijgt.

 • Warmteaccumulerend

  Ytong cellenbeton heeft een groot warmteaccumulerend vermogen. Dit betekent dat cellenbeton warmte (of kou) opslaan en vertraagd weer afgeven. Deze zogenoemde faseverschuiving zorgt ervoor dat extreme pieken in de buitentemperatuur veel minder effect hebben op het binnenklimaat. Zo wordt energie bespaard voor koeling en verwarming.

 • Akoestisch aangenaam

  Dankzij de unieke oppervlaktestructuur bezit cellenbeton een hogere inwendige demping van het geluid dan op grond van de massa verwacht zou mogen worden. Dit zorgt voor goede geluidwerende en -absorberende eigenschappen die ook nadelige akoestische zaken als galm en echo tegengaan.

 • Licht en prefab

  Ytong MassiefBlokken worden industrieel voorgefabriceerd en worden just-in-time geleverd. Dankzij het grote aandeel stilstaande lucht zijn de blokken relatief licht van gewicht. Af fabriek kunnen ze zonder verdere ingrepen in één arbeidsgang snel (dus goedkoop), schoon en met een minimum aan afval worden gemonteerd.

 • Hoogwaardig steenachtig

  Ytong cellenbeton is een homogeen, steenachtig bouwmateriaal. Het bevat geen vezels of andere niet-steenachtige materialen. 

 • Esthetische vrijheid

  Met Yong MassiefBlokken kunnen huiseigenaren zich écht onderscheiden. De massieve bouwwijze biedt, met name voor vrijstaande woningen, veel flexibiliteit in ontwerp en afwerking.

 • Brandveilig

  Bij brandpreventie gaat het om bescherming tegen (de gevolgen van) een brand. Vaak is de snelheid waarmee een brand zich verspreidt een doorslaggevende factor. Ytong cellenbeton is tot 360 minuten getest op brandwerendheid.

 • Luchtdicht

  Het materiaal cellenbeton is luchtdicht en isolerend; koudebruggen zijn onmogelijk. Voor een volledig luchtdicht resultaat is het raadzaam extra aandacht te besteden aan het luchtdicht afwerken van doorvoeren en het luchtdicht aansluiten van kozijnen.

 • Duurzaam

  Cellenbeton is een natuurlijk, steenachtig materiaal dat wordt gemaakt van kalk, zand en cement. Deze grondstoffen zijn nu en in de toekomst in ruime mate voorradig. Bijkomend voordeel van de natuurlijke basis is dat cellenbeton na gebruik volledig recyclebaar is.

 • Eenvoudig te bewerken en af te werken

  Gevels van Ytong MassiefBlokken kunnen zowel aan de binnen- als buitenzijde eenvoudig worden afgewerkt. Het aanbrengen van leidingsleuven en sparingen voor contactdozen gaat eenvoudig en droog met een frees. Uitvlakken en afwerken gaan al even gemakkelijk.

Ytong MassiefBlokken: de energiezuinige geveloplossing

Eenvoudige montage en afwerking

Waarschijnlijk is het bouwen van een woning of kantoor met een massieve gebouwschil, zoals met Ytong MassiefBlokken, voor u een nieuwe bouwmethode. Ook het toepassen van pleisterwerk als afwerking aan de buitenzijde is wellicht nieuw. 

Het goede nieuws is dat de verwerking van Ytong MassiefBlokken op veel punten overeenkomt met die van de gewone Ytong blokken. En op de punten waarop de verwerking afwijkt, informeren we u uitvoerig. Vanzelfsprekend staat daarnaast ook onze Xella-organisatie voor u klaar met advies en ondersteuning voor het werken met Ytong MassiefBlokken.

Meer weten?

Heeft u vragen over de mogelijkheden of de verwerking van Ytong MassiefBlokken? Kijk dan bij veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over deze en andere bouwoplossingen van Xella.

VEELGESTELDE VRAGEN NEEM CONTACT OP