Ytong separatiepanelen

De snelle en arbeidsvriendelijke bouwoplossing voor binnenwanden

Verdiepingshoge separatiepanelen van Ytong cellenbeton zijn zeer geschikt voor het snel en arbeidsvriendelijk plaatsen van binnenwanden (scheidings-, bergings- en corridorwanden), niet-dragende binnenspouwbladen en leidingkokers. Dankzij het lichte gewicht kunnen de separatiepanelen snel en arbeidsvriendelijk worden verwerkt. De panelen zijn daarnaast ongevoelig voor vocht waardoor ze al in de ruwbouw worden gemonteerd, hetgeen de bouwtijd verkort. 

Ytong separatiepanelen laten zich overal toepassen. Maar omdat omstandigheden en eisen op met name het gebied van thermische isolatie en geluidsisolatie niet overal gelijk zijn, zijn er separatiepanelen in verschillende uitvoeringen. De verschillen zitten ’m in gewichtsklasse (van invloed op geluidsisolatie), dikte (beïnvloedt thermische isolatie) en afmetingen.

BIM
Ytong separatiepanelen zijn geschikt voor BIM (Bouw Informatie Model). Dat betekent dat we ze voor u kunnen integreren in virtuele gebouwen – in woningbouw en utiliteitsbouw – die u samen met ons via BIM opzet.

Toepassing Ytong separatiepanelen

 • Scheidings-, bergings- en corridorwanden

  Ytong separatiepanelen zijn bij uitstek geschikt voor het met meters tegelijk optrekken van scheidings-, bergings- en corridorwanden tussen ruimten. Dat kan in een dikte van 70 of 100 millimeter. 

 • Binnenspouwbladen

  De isolerende eigenschappen en eenvoudige bewerkbaarheid van scheidingswanden gelden net zo goed voor binnenspouwbladen van Ytong separatiepanelen. Behalve een goede thermische isolatie bieden de panelen ook de mogelijkheid om eenvoudig kozijnhoeken en spouwankers aan te bevestigen. Gebruik voor binnenspouwbladen altijd panelen van 140 millimeter dik in de gewichtsklasse G5/800.

 • Leidingkokers

  Gebruik in kokers of in leefruimten vanwege geluidsisolatie panelen van 100 millimeter dik in de gewichtsklasse G5/800. In niet-verblijfsruimten volstaan panelen van 70 millimeter dik (in de standaard gewichtsklasse G4/600).

Voordelen Ytong separatiepanelen

 • Licht van gewicht

  De ‘luchtigheid’ van cellenbeton (de lage volumieke massa) maakt het een licht bouwmateriaal. Een groot voordeel ten opzichte van andere materialen, want het is daardoor gemakkelijk te verwerken en arbeidsvriendelijk. Sterker: het plaatsen van de panelen is, mede dankzij de (hydraulische) hulpmiddelen, fysiek veel minder belastend dan het werken met concurrerende producten. Bovendien kunnen funderingen en dragende constructies lichter worden uitgevoerd.

 • Vochtongevoelig

  Cellenbeton is ongevoelig voor vocht. Separatiepanelen kunnen daardoor al in de ruwbouwfase worden gemonteerd, hetgeen de bouwtijd verkort. Bovendien is het prima toe te passen in natte ruimten, zoals badkamers. Verzeping van het aangebrachte afwerkingsmateriaal is onmogelijk. Daarnaast is cellenbeton in staat vocht op te nemen en weer af te staan. Dit waterdampregulerende vermogen is voldoende om het vochtklimaat in een ruimte te beheersen.

 • Luchtdicht

  Het materiaal cellenbeton is luchtdicht en isolerend; koudebruggen zijn onmogelijk. Voor een volledig luchtdicht resultaat is het raadzaam extra aandacht te besteden aan de detaillering zoals het luchtdicht afwerken van doorvoeren en het luchtdicht aansluiten van kozijnen.

 • Thermisch isolerend

  De miljarden cellen in cellenbeton bevatten de best denkbare isolator: stilstaande lucht.  Daardoor beschikt het materiaal over een voor een steenachtig bouwmateriaal zeer hoge isolatiewaarde.

 • Brandwerend

  Bij brandpreventie gaat het om bescherming tegen (de gevolgen van) een brand. Vaak is de snelheid waarmee een brand zich verspreidt een doorslaggevende factor. Ytong cellenbeton heeft een geteste brandwerendheid van minimaal 360 minuten.

 • Geluidsisolerend

  Cellenbeton bezit een hoge demping  dan op grond van de massa verwacht zou mogen worden. Dit zorgt voor goede geluidwerende en -absorberende eigenschappen.

 • Prefab

  Ytong separatiepanelen zijn industrieel voorgefabriceerd, kunnen op afroep worden geleverd en zijn af fabriek zonder verdere ingrepen snel, schoon en met een minimum aan afval te monteren.

 • Hoogwaardig steenachtig materiaal

  Ytong cellenbeton is een homogeen, steenachtig bouwmateriaal. Het bevat geen vezels of andere niet-steenachtige materialen. 

 • Eenvoudige afwerking

  Door het gladde oppervlak kunnen Ytong binnenwanden eenvoudig worden afgewerkt. Het aanbrengen van leidingsleuven en sparingen voor contactdozen gaat eenvoudig en droog met een frees. Na het afmessen van de naden en mogelijke oneffenheden is een Ytong binnenwand behangklaar.

 • Milieuvriendelijk en duurzaam

  Ytong separatiepanelen zijn een duurzame keuze in elk opzicht. Zo is cellenbeton gemaakt van natuurlijke en ruim voorradige grondstoffen: kalk, zand en cement. De blokken kunnen na gebruik dan ook volledig gerecycled worden. Daarnaast zorgen de warmte-isolerende eigenschappen uiteraard voor minder energieverbruik en dus minder CO2-uitstoot.

Ytong separatiepanelen: dé oplossing voor al uw binnenmuren

Eenvoudige montage en afwerking

Ytong separatiepanelen laten zich met een hydraulische stelwagen snel en arbo-vriendelijk verwerken. Wel is het belangrijk dat u per toepassing de juiste keuze maakt en de panelen op de juiste manier verwerkt. Welke paneeldikte heeft u nodig? Welke verwerkingsmaterialen moet u aanschaffen? Hoe plaatst en stelt u een wand? En hoe werkt u deze af?

Kijk in de rubrieken hieronder voor een heldere en stapsgewijze uitleg over werken met separatiepanelen bij de voorbereiding, montage en afwerking.

Meer weten?

Heeft u vragen over de mogelijkheden of de verwerking van Ytong separatiepanelen? Kijk dan bij veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over deze en andere bouwoplossingen van Xella.

NEEM CONTACT OP